Na oslavách v Moskvě nebude ani Lukašenko, neúčast jiných ale odsoudil

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2013 (ilustrační foto)

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2013 (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Pavel Kazachkov via Flickr

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko nebude přítomen květnové vojenské přehlídce na Rudém náměstí v Moskvě. Lukašenko navštíví Rusko ve dnech 7. a 8. května, o den později bude už v Minsku přihlížet defilé běloruské armády.

„Vojenská přehlídka v Minsku není bez přítomnosti nejvyššího velitele možná,“ vysvětlil běloruský vůdce a vrchní velitel běloruské armády agentuře TASS svou absenci na přehlídce v Moskvě. „Nikdo kromě mě nemůže podle ústavy přehlídce velet,“ dodal.

Ve dnech 7. a 8. se ale Lukašenko v Moskvě zúčastní všech válečných oslav, aby „demonstroval jednotu s ruským lidem a s dalšími, kdo si válečného vítězství váží“. Na oslavy naopak nepřijede většina západních vůdců, a to ani nejvyšších představitelů vítězné protihitlerovské koalice.

Český prezident do Moskvy pojede

Český prezident Miloš Zeman se jako jeden z mála evropských prezidentů moskevských oslav zúčastní, na Rudé náměstí se ale v době vojenské přehlídky nechystá. Přítomna nebude například ani německá kancléřka Angela Merkelová, která přijede do Ruska den po přehlídce. Jiní evropští politici do Ruska nepřijedou vůbec.

Lukašenko pro neúčast západních státníků na moskevských oslavách pochopení nemá. „Pokud má být jejich neúčast útokem proti ruskému lidu, lidu východní Evropy, kterou jsme kdysi osvobozovali, pak je to nesprávný přístup,“ řekl prezident. „Máme za to, že musíme vzdát poctu těm, kdo padli za naší obranu, i těm kdo jsou ještě živi,“ dodal.