Na ostrovy v Jihočínském moři nemáte nárok, vzkázal Číňanům soud v Haagu

Filipínský protest proti teritoriálním ambicím Číny

Filipínský protest proti teritoriálním ambicím Číny Zdroj: CTK

Čína nemá územní nárok na sporné ostrovy v Jihočínském moři, které představují strategicky důležitou oblast. Podle agentury DPA o tom dnes rozhodl mezinárodní rozhodčí soud v Haagu. Čína verdikt nepřijme a neuzná, uvedla čínská státní média. Filipíny, které stížnost kvůli čínským nárokům podaly, naopak rozhodnutí soudu uvítaly.

Podle soudu neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly, že Čína jako jediná historicky měla kontrolu nad spornými vodami Jihočínského moře. I kdyby si Peking nějaké území nárokoval na základě plaveb svých starověkých mořeplavců, tyto nároky podle soudu zanikly přijetím Dohody OSN o mořském právu (UNCLOS), která stanoví podmínky pro vymezení výsostných vod jednotlivých zemí.

To, že má Čína základny na Spratleyho ostrovech západně od Filipín, také podle rozsudku neznamená, že by si Peking mohl nárokovat jako své teritoriální vody území do vzdálenosti 200 námořních mil (370 kilometrů) od ostrovů.

Peking tak podle soudu svými územními požadavky narušil práva Filipín, které o arbitráž požádaly. Tribunál navíc kritizoval Čínu za výstavbu umělých ostrovů ve sporné oblasti, podle něj tím vznikly trvalé škody na vzácných korálových útesech a navždy zanikl tamní původní mořský ekosystém.

Čína v reakci na rozsudek uvedla, že spor o nároky v Jihočínském moři podle ní nespadá pod jurisdikci soudu v Haagu. Už dříve Peking tvrdil, že soud není oprávněn rozhodovat ve sporech o určování hranic.

Arbitráž se konala v rámci Dohody OSN o mořském právu (UNCLOS), jejímiž signatáři jsou Čína i Filipíny. Rozhodnutí soudu je závazné, tribunál ale nemá žádné možnosti, jak svůj rozsudek vymoci. Filipínská vláda rozhodnutí soudu uvítala, podle ní je to milník v mnoha letech územních sporů v Jihočínském moři. Zároveň podle agentury Reuters apelovala na Čínu, aby se v Jihočínském moři chovala zdrženlivě.

Rozsudek uvítal také Vietnam, který rovněž má problémy s čínskými územními požadavky v Jihočínském moři. Vietnamské ministerstvo zahraničí vyzvalo k vyřešení územních sporů právními a diplomatickými prostředky a apelovalo na všechny, aby se zdrželi výhrůžek použití síly.

Nároky Tchaj-wanu

S rozhodnutím soudu naopak nesouhlasí Tchaj-wan, který si nárokuje jeden ze Spratleyho ostrovů a od něj odvozuje i své územní požadavky v Jihočínském moři. Podle Tchaj-wanu by rozsudek vážně ohrozil jeho „teritoriální práva“.

Oblast, která je bohatá na suroviny a důležitá pro námořní dopravu i rybolov, je dlouho předmětem sporů mezi Pekingem a jeho sousedy. S teritoriálními požadavky Číny mají kromě Filipín problémy i další země regionu - Vietnam, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan.

Peking kritiky odmítá a již předem uvedl, že rozhodnutí haagského soudu neuzná. Místo toho vyzval Manilu, aby se vrátila k dvoustranným rozhovorům, a varoval Spojené státy, aby se držely stranou sporu. Rozhodnutí Stálého rozhodčího soudu je sice teoreticky pro Čínu závazné, problémem ovšem je, že je těžko vynutitelné.