Rozpínavost Číny v okrajových mořích znepokojuje Japonsko i USA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Steven Straiton via Flickr (CC BY 2.0)

Japonská vládní strana LDP dnes vyzvala premiéra Abeho, aby zvážil mezinárodní žalobu na Čínu kvůli těžbě ropy a zemního plynu ve Východočínském moři. Stejnou žalobu již vedou Filipíny. Vůči teritoriálním nárokům nejlidnatější země světa v Jihočínském moři se ohradil velitel amerického námořnictva v Tichém moři Scott Swift.

Spory mezi Čínou a Japonskem o neobydlené ostrovy a těžbu ve Východočínském moři probíhají již delší dobu. Podle Tokia Číňané těží na vlastní pěst, ačkoli se v roce 2008 obě země dohodly, že při dobývání nerostných surovin budou spolupracovat. Peking již minulý rok prohlásil, že na těžbu má právo.

LDP v dnešním vyjádření uvedla, že premiér Shinzo Abe by měl iniciovat další jednání s Čínou ohledně těžby a zvážit podání případu k mezinárodnímu arbitrážnímu soudu v Haagu. Takový případ už s Čínou vedou Filipíny ohledně těžby v Jihočínském moři. Peking se soudního jednání odmítá zúčastnit.

Rozsáhlé obavy v celém regionu

Mezitím americký admirál Scott Swift na dnešní konferenci o bezpečnosti v Indickém a Tichém moři prohlásil, že „znepokojivé aktivity Číny [v Jihočínském moři] způsobily rozsáhlé obavy v celém regionu.“ Pokud by USA ztratily přístup do mezinárodních vod, které si nárokuje Čína, mělo by to podle Swifta dalekosáhlé následky. Informoval o tom Wall Street Journal.

Swift reagoval na události z počátku tohoto roku, kdy Čína údajně rozmístila stíhačky a rakety na sporných ostrovech a blokovala přístup filipínským rybářům do jejich lovišť. Dnes navíc čínské úřady oznámily, že v Jihočínském moři spustily do částečného provozu systém varující před tsunami.

Peking si dělá nároky na celé Jihočínské moře, které je druhou nejvytíženější námořní trasou s ročním objemem obchodu za 5 miliard dolarů a pod jehož dnem se zřejmě nacházejí nemalé zásoby ropy a zemního plynu.