Na referendu o naší nezávislosti již pracujeme, říká skotská premiérka

Skotská první ministryně Nicola Sturgeon

Skotská první ministryně Nicola Sturgeon Zdroj: ctk/ap

Skotská vláda začala připravovat podklady pro nové referendum o nezávislosti na Británii a zjišťovat, jaká část Skotů by o ukončení svazku s Londýnem stála. Prohlásila to skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která hodlá hlasování vypsat v závislosti na vývoji chystaného vyjednávání Londýna o nové podobě vztahů s Evropskou unií. Sturgeonová podle stanice BBC rovněž zveřejnila plán na masivní podporu skotských podniků.

„Budeme diskutovat o návrhu zákona o referendu, aby byl připraven k okamžitému přijetí, pokud dospějeme k závěru, že nezávislost je nejlepší cestou, jak ochránit zájmy Skotska,“ řekla dnes ve skotském parlamentu Sturgeonová, kterou citovala agentura Reuters.

Červnové rozhodnutí britských voličů vystoupit z EU podle ní zásadně změnilo podmínky pro Skoty, jejichž většina si v plebiscitu přála zůstat součástí unie. Proto má Edinburgh právo na vypsání nového referenda bez ohledu na to, že v tom předloňském Skotové hlasovali pro setrvání ve svazku s Británií, řekla.

Podle současných průzkumů mají stále mírně navrch zastánci pokračování svazku s Londýnem. Sturgeonová, jejíž nacionalisté mají faktickou většinu ve skotském parlamentu, chce referendum vypsat v závislosti na Londýnem vyjednaných podmínkách vztahů s EU a potenciální podpoře pro odchod.

V reakci na nové podmínky, které mohou pro skotské podniky nastat po odchodu Británie z EU, zveřejnila dnes první ministryně rovněž plán jejich podpory. Vyhradila na ni fond v objemu 500 milionů liber (16,1 miliardy korun), který má v příštích letech malým a středním podnikům poskytnout záruku financí na investice. Sturgeonová také oznámila, že vláda investuje čtyři miliardy liber (129 miliard korun) do infrastrukturních projektů.