Skotské ekonomice se nedaří, hlavně kvůli cenám ropy

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová Zdroj: profimedia.cz

Ekonomice Skotska se nedaří tak, jak předpokládali analytici. Podle nejnovějších výsledků se deficit ekonomiky v současnosti pohybuje přibližně na úrovni 9,5 procenta HDP, což je o 5,5 procenta více, než činí národní průměr. Rozdíl mezi výdaji a příjmy skotské ekonomiky je nyní téměř patnáct miliard liber (asi 465 miliard korun).

Meziročně deficit Skotska vzrostl o více než půl miliardy liber. Jedním z důvodů, proč ekonomika nepodává požadované výkony je nízká cena ropy. Ta se odrazila do příjmů z daní místního ropného průmyslu. Zatímco za minulý rok těžařské společnosti v Severním moři Skotsku na daních odevzdaly asi 1,8 miliardy liber (56 miliard korun), za stejné období nyní skotská vláda získala pouze šedesát milionů liber.

Také kvůli tomu se příjmy z daní Skotů dostaly o 400 liber pod celostátní průměr, který v současnosti činí přibližně deset tisíc. Průměrný Skot tedy na daních přijme o 1600 liber více, než do státního rozpočtu dodá. Celkem Skoti na daních vybrali 53,7 miliardy, celkem však země hospodařila s rozpočtem 68,6 miliardy liber.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová ale odmítá, že by na Skotsko doplácel zbytek království. Podle ní se pouze vyměnila situace, kdy po desetiletí Skotsko ze svých zisků financovalo zbytek země. „V současnosti je pro Skotsko primární zvýšit zisky z daní. Bohužel jsou výdaje na Skoty nadprůměrné, je to ale dáno také odlehlostí země. Dostat k obyvatelům zdravotní péči je pak velmi nákladné,“ řekla premiérka.

Sturgeonová však také poukazuje na výnosy z daní z pevninské ekonomiky. Ty se dostaly na nejlepší hodnotu od roku 2008, rostly o 1,9 miliardy liber. Premiérka však pro The Guardian také dodala, že by zemi mohl způsobit problémy případný odchod Velké Británie z Evropské unie, který si země odhlasovala. „Pokud by k tomu došlo, značně by nám to zkomplikovalo snahu zlepšit výkony skotské ekonomiky,“ řekla.

Znepokojení nad ekonomickými výsledky však vyjádřila předsedkyně skotských labouristů Kezia Dugdaleová. Podle ní současné výsledky jasně poukazují na to, že Skotsko těží ze společné ekonomiky se zbytkem Spojeného království. Kritizuje rovněž politiku Sturgeonové, která při hlasování o nezávislost Skotska před dvěma lety prohlašovala, že za své vlády podpoří větší těžbu ropy, což by byla v současnosti podle Dugdaleové zásadní chyba.