Na rozdělení ministerstev se Babiš s ČSSD domluví ve čtvrtek. Zeman doufá v sestavení vlády do června

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v Lánech u prezidenta (15. 4. 2018)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v Lánech u prezidenta (15. 4. 2018) Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman a premiér v demisi se v neděli 15. 4. sešli opět v Lánech, aby spolu probrali změnu vyjednávací taktiky hnutí ANO při sestavování nové vlády
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v Lánech u prezidenta (15. 4. 2018)
3
Fotogalerie

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by chtěl do konce příštího týdne dojít k dohodě s ČSSD o rozdělení resortů v případné koaliční vládě. Program možné koalice už je dohodnutý a není důvod rozhovory dál protahovat, řekl novinářům po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident podle něj vzal na vědomí to, že se ANO vrátilo k jednání s ČSSD, i když Babišovi tento týden doporučoval jednat o vládě s KSČM a SPD. Termín, kdy Babiše podruhé jmenuje premiérem, Zeman podle předsedy hnutí ANO neuvedl, očekává však, že vláda bude sestavená do června.

"Budeme určitě, aspoň z naší strany, spěchat. Potřebujeme mít do příštího pátku nějakou jasnou předběžnou dohodu. Máme zájem, aby co nejdřív vznikla nějaká jasná dohoda o příští vládě," řekl Babiš. Vyjednavači ANO a ČSSD se znovu sejdou v pondělí, sociální demokraté dávali už předem najevo, že počkají na nabídku ANO a teprve poté se rozhodnou, zda budou v rozhovorech pokračovat. V pátek bude jednat předsednictvo ČSSD, které by se mělo záležitostí také zabývat. Podle Zemana jsou už jen dvě možnosti vládního uspořádání: menšinová koalice ANO a ČSSD podporovaná KSČM, nebo jednobarevná vláda hnutí ANO, kterou by podpořily KSČM a SPD. Zeman to dnes řekl v rozhlasové stanici Frekvence 1.

Babiš uvedl, že ANO už při předchozích jednáních nabídlo ČSSD ministerstva práce a zahraničí. Neupřesnil, zda by sociálním demokratům přepustil ministerstvo vnitra nebo byl ochoten jednat o společném nestranickém kandidátovi pro vedení tohoto resortu. Na obsazení ministerstva vnitra přitom zkrachovala předchozí jednání mezi ANO a ČSSD. Sociální demokraté ho požadovali jako garanci toho, že bude zachováno nezávislé vyšetřování případu financování farmy Čapí hnízdo, kvůli němuž Babiš čelí trestnímu stíhání. ANO s tím nesouhlasilo.

Zeman po neúspěchu předchozích rozhovorů mezi ANO a ČSSD doporučoval Babišovi, aby se obrátil na SPD a KSČM. Výbor hnutí ANO to ale odmítl. Podle Babiše někteří poslanci řekli, že mají s podporou od SPD zásadní problém, tuto informaci nyní tlumočil Zemanovi. Prezident podle něj vzal novou situaci na vědomí a uvedl, že zodpovědnost za vyjednávání o vládě nese Babiš, který je jednáním o sestavení kabinetu pověřen.

Zeman rovněž kritizoval víkendové nálety na Sýrii. Útok proti jakékoli zemi může být veden jen se souhlasem Rady bezpečnosti OSN, prohlásilZeman. Reagoval tak na sobotní nálet USA, Británie a Francie na syrské cíle po použití chemických zbraní v zemi. Uvedl také, že první reakce premiéra Andreje Babiše (ANO) na nálet byla krátkozraká. Babiš v sobotu uvedl, že spojenecký zásah byl nevyhnutelný. Dnes po schůzce se Zemanem řekl, že nálet nic neřeší.

Zeman v rozhovoru na rozhlasové stanici Frekvence 1 označil nálet za kovbojskou akci. Podle něj brání návratu uprchlíků do Sýrie, který už začíná.

Podle českého prezidenta Západ "rozvrtal" Blízký východ. Zmínil invazi do Iráku a do Libye. Podle něj zasahování do Sýrie znamená třetí opakování stejné chyby.