Na Sinaji se zřítil vrtulník pozorovatelské mise. Mezi oběťmi je i Češka

Na pozorovacím letu na Sinaji se zřítil vrtulník Sikorsky UH-60 Black Hawk (na ilustračním snímku)

Na pozorovacím letu na Sinaji se zřítil vrtulník Sikorsky UH-60 Black Hawk (na ilustračním snímku) Zdroj: Ministerstvo obrany USA

Na egyptském Sinajském poloostrově spadl vrtulník mnohonárodnostních sil. Jednou z osmi obětí nehody je česká příslušnice mise, rotmistryně Michaela Tichá, oznámila armáda. Příčinou nehody byla technická porucha. Tělo české vojačky přiveze v pátek do vlasti vojenský speciál.

„Příčinou pádu vrtulníku byla technická závada,“ uvedla armáda. Náčelník generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vyjádřili upřímnou soustrast rodině i blízkým zesnulé. Podobě se vyjádřili i premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman.

O život přišlo celkem osm lidí včetně šesti Američanů, devátý člověk neštěstí přežil a je v lékařské péči, upřesnila mise MFO (Mnohonárodní síly a pozorovatelé). Původní zprávy hovořily o sedmi obětech. Mise dohlíží na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Další podrobnosti o okolnostech nehody zatím nejsou k dispozici.

„Je tam sedm mrtvých, z nich pět jsou Američané, jeden Francouz a jeden Čech,“ citovala svůj zdroj AFP, podle níž vrtulník spadl na sinajskou poušť. Izraelský deník Haarec citoval egyptské zdroje, podle nichž se zřítil vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Spadl kvůli technickým problémům údajně v blízkosti ostrova Tírán, který se nachází východně od jižního cípu Sinajského poloostrova a v jehož blízkosti probíhá námořní hranice mezi Egyptem a Saúdskou Arábií.

Izraelská armáda nabídla svou elitní jednotku pro pomoc raněným na místě, sdělil její mluvčí Jonatan Konrikus. Později ji ale odvolala, když se potvrdilo, že nikdo nepřežil. Brad Lynch z vedení MFO řekl, že „se incident, který se týká jednoho vrtulníku mise, vyšetřuje“.

Mezinárodní síly hlídají oblast, v níž nyní působí i ozbrojené radikální skupiny a mezi nimi i místní sekce teroristického Islámského státu.

Česká armáda má na Sinaji leteckou jednotku, která má za úkol s letounem CASA monitorovat situaci v prostoru operace společně s mezinárodními pozorovateli a zajišťovat přepravu osob a materiálu ve prospěch mise MFO. Působí v ní 15 vojáků.

USA mají v MFO kolem 450 lidí a bývalý americký ministr obrany Mark Esper zvažoval jejich stažení. Podle listu The Wall Street Journal s tím ale nesouhlasilo americké ministerstvo zahraničí ani Izrael. V misi slouží také Kolumbijci, Kanaďané a kromě Čechů další Evropané.

MFO byla zřízena v roce 1981, tedy dva roky po podpisu izraelsko-egyptské mírové dohody, která předpokládá mezinárodní dohled na Sinaji. Mise má přes 1100 příslušníků a je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek tohoto dokumentu. Češi v ní působí od roku 2009, loni jich v ní sloužilo 13. Tehdy je navštívil premiér Andrej Babiš při cestě na summit Evropské unie a Ligy arabských států.

Zřizovatelem MFO měla být původně OSN, ale protože v Radě bezpečnosti OSN hrozilo veto ze strany Sovětského svazu, vyjednaly zřízení mise USA, Izrael a Egypt.