Na Slovensku vítězí extremisté. Neonacista Kotleba povede Banskobystrický kraj

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Je to facka pro demokracii, hodnotí slovenská média volební úspěch neonacisty Martina Kotleby. Slovenský pravicový extremista zvítězil v rozhodujícím druhém kole přímé volby předsedy Banskobystrického kraje. Kotleba své voliče oslovoval radikální protiromskou agitací.

Lídr ultrapravicové Lidové strany Naše Slovensko Kotleba, který v minulosti mimo jiné organizoval protiromské pochody, na středním Slovensku porazil dosavadního krajského předsedu Vladimíra Maňku (Směr) v poměru 55,5 procenta ku 44,5 procenta hlasů. Volební účast v tomto regionu přitom dosáhla výrazně nadprůměrných 25 procent.

Jestliže Kotlebovo druhé místo v prvním kole krajských voleb před 14 dny bylo velkým překvapením, jeho vítězství ve druhém kole znamená pro Slovensko šok. Maňkovi uniklo vítězství v prvním kole jen těsně a všeobecně se očekávalo, že ve druhém kole svého soupeře jednoznačně porazí.

„Chci poděkovat všem voličům za důvěru a za to, že nepodlehli mediálnímu tlaku ze všech stran. Důvěra, kterou mi obyvatelé dali, je pro mně obrovskou výzvou udělat všechno, co bude v mých silách pro to, aby o čtyři roky mohli říct - volím Kotlebu, volím správně,“ citoval Kotlebu portál Aktuálne.sk.

Kotleba čelil několika žalobám

Kotleba se nechvalně proslavil vystoupeními v nacistických uniformách a extremistickými projevy, kvůli nimž byl několikrát obžalován. Například v roce 2009 ve volební kampani na banskobystrického župana Kotleba vydal leták se slibem, že „odstraní nespravedlivé zvýhodňování nejen cikánských parazitů“. Byl obžalován z hanobení národa, rasy a přesvědčení. Soudy ale konstatovaly, že obžaloba je neodůvodněná.

Nynější volební úspěch Kotleby vyvolal slovní přestřelku mezi slovenskými politiky o to, kdo je za tento výsledek zodpovědný. „Podstatná část hlasů, které dostal pan Kotleba, byly hlasy slovenské pravice. Pravice, která si řekla, že Antikrist, Satan, Hitler, Mussolini jsou lepší, než Směr,“ komentoval výsledek v Banskobystrickém kraji slovenský premiér Robert Fico.