Na Sumatře se zřítil vojenský letoun, zahynulo nejméně 30 lidí

pád letadla na Sumatře

pád letadla na Sumatře Zdroj: afp

Nejméně 30 lidí zahynulo na indonéském ostrově Sumatra, když se na jeden z hotelů a okolní domy ve městě Medan zřítil vojenský letoun C130 Hercules. Mluvčí záchranářů agentuře Reuters řekl, že stroj se zřítil krátce po startu, pilot prý stihl vyslat nouzové volání a požádat o návrat na letiště. Tamní armáda zatím potvrdila, že na palubě stroje byla posádka čítající 12 lidí. Podle zatím nepotvrzených informací však mělo být na palubě letadla až sto osob.

Zatím není jasné, kolik lidí zahynulo v letadle a kolik na zemi. Liší se také údaje o počtu mrtvých, některá média s odvoláním na nemocniční zdroje uvádějí nejméně pět obětí. Indonéská televize odvysílala záběry hořících trosek letadla, zničených aut a částečně poškozených budov. Z místa neštěstí stoupal černý kouř.

„Letadlo nám několikrát proletělo nad hlavou, opravdu nízko,“ uvedla Elfrida Elfiová, recepční v hotelu Golden Eleven.“Pak jsme viděli oheň a černý dým. Po třetím přeletu narazilo do střechy hotelu a vybuchlo,“ dodala. Stroj podle ní zasáhl i masážní salon, kde v tu dobu bývá hodně klientů.

Podle agentury AP je to již podruhé za posledních deset let, co na obytnou čtvrť v třetím nejlidnatějším indonéském městě Medanu spadlo letadlo. V září 2005 se krátce po startu z letiště Polonia v Medanu zřítil Boeing 737 společnosti Mandala Airlines. Zahynulo tehdy 143 lidí, z toho 30 na zemi.