Na Viktoriině jezeře se převrátil trajekt, zahynulo nejméně 44 lidí

Po převržení trajektu na Viktoriině jezeře zemřelo nejméně 40 lidí

Po převržení trajektu na Viktoriině jezeře zemřelo nejméně 40 lidí Zdroj: Stepen Msengi

Nejméně 44 lidí zahynulo, když se na Viktoriině jezeře v Tanzanii převrhl trajekt. S odvoláním na místní úřady to dnes uvedla agentura AFP. Představitel místní správy serveru BBC řekl, že na přetížené lodi mohlo být v okamžiku neštěstí více než 400 lidí. Zachráněno jich bylo zhruba 100.

Loď se převrátila nedaleko pobřeží mezi ostrovy Ukora a Bugolora. Na místě byly zahájeny záchranné práce, do kterých se zapojili rovněž místní obyvatelé.

„Podle informací, které prezident John Magufuli právě obdržel od místních úřadů v (přístavním městě) Mwanga, bilance aktuálně přesahuje 40 mrtvých,“ uvedl ve státní televizi prezidentův mluvčí Gerson Msigwa. První informace hovořily o pěti či šesti mrtvých.

Zmíněnou trajektovou linku provozuje společnost TEMESA. Její mluvčí uvedla, že se dosud nepodařilo dát dohromady přesný počet pasažérů. Řekla také, že plavidlo podstoupilo v milých měsících důkladnou údržbu.

K podobným neštěstím dochází na největším africkém jezeře často - lodě se totiž na cestu vydávají mnohdy přetížené. V roce 1996 zemřelo po převrácení lodi MV Bukoba kolem 800 lidí. Toto neštěstí patří k nejhorším námořním katastrofám za minulé století.