Nejméně osm lidí zahynulo v národním parku na jihu Itálie

V národním parku Pollino na jihu Itálie umírali turisté, zastihl je prudký déšť

V národním parku Pollino na jihu Itálie umírali turisté, zastihl je prudký déšť Zdroj: ČTK

Nejméně osm lidí dnes zahynulo v rozvodněných soutěskách národního parku Pollino v Kalábrii na jihu Itálie. Informovala o tom italská civilní ochrana. Mezi mrtvými je 24letá Italka, jedna ze zraněných osob pochází z Nizozemska, napsal deník Corriere della Sera. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by se neštěstí týkalo českých turistů.

Oficiálně je osm mrtvých, ale nelze vyloučit, že se tento počet ještě zvýší, uvedla italská civilní ochrana, aniž upřesnila státní příslušnost obětí. Podle dostupných informací byly v oblasti tři desítky osob ve třech skupinách. Osmnáct osob bylo zachráněno, pět jich je zraněných, napsal Corriere della Sera.

Zemřeli čtyři muži a čtyři ženy. Mezi raněnými jsou dva nezletilí - chlapec a podchlazená dívka, kterou do nemocnice ve městě Cosenza přepravil vrtulník. Zraněná osoba z Nizozemska utrpěla frakturu pánve.

"Naše ambasáda v Římě o případu ví, nicméně v této chvíli nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi," řekla mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Záchranáři v soutěskách stále hledají případné pohřešované, do pátrání byla zapojena helikoptéra. Na místo byly dopraveny výkonné reflektory, aby akce mohla pokračovat i v noci.

Říčka Raganello vyhloubila kaňon, který je místy až kilometr hluboký. V některých částech roku je přístup do něj zakázán, jindy je volně přístupný. Záchranáři se do něj místy slaňují. Počet pohřešovaných neznají proto, že někteří lidé se na místo mohli vydat bez profesionálního průvodce.

"(Soutěska) rozděluje terén a je velmi hluboká a úzká. Představte si skoro kilometrovou hloubku a šířku jen několik metrů. A teď si představte v téhle díře lidi," popsal místo šéf místní civilní ochrany Carlo Tansi. Kaňon je dlouhý 17 kilometrů a jeho průměrná hloubka je 400 metrů. Místo láká turisty z celého světa.

Po několika hodinách prudkého deště a silného větru se počasí v okolí města Cosenza v jihoitalském regionu Kalábrie zlepšilo.