Naftogaz je zátěž, měl by být zprivatizován, tvrdí Porošenkův muž

montáž, E15

montáž, E15 Zdroj: E15

Strategická ukrajinská energetická společnost Naftogaz by měla zprivatizována, pro stát představuje velkou zátěž. V souvislosti s nedávnými spory o ruský plyn to prohlásil Dmytro Shymkiv, jeden z mužů ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Navíc navrhuje zdražit plyn. "Musíme zvýšit ceny zemního plynu v rámci dodavatelského řetězce pro soukromé i komerční spotřebitele," uvedl Shymkiv.

Podle Shymkiva Naftogaz příliš zatěžuje ukrajinský rozpočet a státní dotace do firmy rostou raketovým tempem. Ministerstvo financí muselo firmě půjčit 6,4 miliardy dolarů v dluhopisech na rekapitalizaci společnosti v letošním roce a na dluhy ruskému Gazpromu.

Ruský státní vývozce zemního plynu přerušil dodávky na Ukrajinu letos v červnu. Nedávno se obě strany dohodly na obnovení dodávek plynu podle podmínek domluvených v říjnu.

Šéf Naftogazu Andrij Kobolev reagoval, že Kyjev by se měl zasadit o nižší spotřebu energií, třeba snížením dotací pro domácnosti. Kobolev navíc dodal, že spotřeba plynu by mohla být také významně snížena zaměřením na korupci v plynárenském průmyslu, který popsal jako „nejvíce zkorumpovaný na Ukrajině“.

Čtvrtinu spotřeby pokrývá domácí těžba

Ukrajina podle ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna v současné době spotřebovává přes 200 milionů krychlových metrů plynu denně. Z toho zhruba 55 milionů doposud pokrývala domácí těžbou, 120 milionů čerpáním ze zásobníků a zbytek takzvanými zpětnými dodávkami ze sousedních zemí Evropské unie.

Demčyšyn již dříve upozornil, že Ukrajina by v prvním čtvrtletí příštího roku mohla od Ruska koupit dalších 1,5 miliardy krychlových metrů plynu.