Námořní jaderná základna ve Skotsku se rozšíří, plánuje britský ministr

HMS Victorious

HMS Victorious Zdroj: CC BY-SA 2.0: UK Ministry of Defence, Flickr

Ministr financí Velké Británie George Osborne oznámil, že hodlá investovat půl miliardy liber do modernizace a rozšíření námořní základny ve skotském Faslane, kde kotví britské ponorky s jadernými zbraněmi. Ministr plánuje vybudovat na základně novou infrastrukturu a umístit na ní další ponorky.

Přístav dnes zaměstnává zhruba 6700 lidí a Osborne má v plánu personál zvýšit na 8200 osob. Kromě toho slibuje, že díky rekonstrukci vzniknou ještě další tisíce nových pracovních míst.

Strážce státní kasy zároveň varoval před snahami opoziční labouristické strany projekt zrušit. Budoucnost Tridentu je podle něj klíčová pro bezpečnost země.

Oznámený plán nicméně bude muset schválit příští rok parlament a už teď je jasné, že Skotská národní strana bude proti. „Zdá se, že má ministr k dispozici bezedný měšec, pomocí něhož chce udržet nežádoucí a nemravný nukleární arzenál nad vodou,“ reagoval na oznámení mluvčí strany Brendan O’Hara.

Minimální zastrašovací prostředek
Británie disponuje čtyřmi jadernými ponorkami Vanguard, jež jsou vybaveny nukleárními střelami Trident. Systém Trident má ostrovní království od roku 1994, kdy nahradil zastaralý Polaris. Vláda projekt označuje za „minimální efektivní nukleární zastrašující prostředek pro odvrácení nejzazší hrozby“. Střely voda – vzduch mají dolet až osm tisíc kilometrů a dvě minuty po startu dosahují rychlosti šest tisíc metrů za sekundu. Program Trident stál Británii téměř deset miliard liber.