Nárok na penze i zdravotní péči: Mayová načrtla budoucí práva lidí z EU v Británii

Video placeholde

Britská premiérka Theresa Mayová navrhla lídrům zbývajících 27 členských zemí EU řešení budoucích práv jejich občanů žijících v Británii. Ti by měli mít šanci po britském odchodu z EU získat stejné podmínky jako britští občané v oblasti pracovního práva, nároku na penzi, zdravotní péče a dalších veřejných služeb.

V rámci vyjednávání o brexitu, která odstartovala v pondělí, navrhla britská premiérka Theresa Mayová lídrům ostatních členských zemí řešení budoucích práv občanů Evropské unie dlouhodobě žijících v Británii. Těm, kteří do Británie legálně přicestují ještě před finálním odchodem Velké Británie z EU, chce přiznat stejné výhody jako britským občanům. Získali by tak stejné podmínky v oblasti pracovního práva, zdravotní péče, nároků na penzi a řadu dalších výhod.

Občanům EU, kteří v současnosti v Británii žijí, tedy více než tři miliony osob, nebo těm, kteří do Británie legálně přesídlí během určené lhůty (až dvouleté), bude umožněno dovršení pětiletého pobytu v zemi. Poté získají nárok na uznání speciálního statutu, díky kterému budou moci požívat podobných výhod jako britští občané.

Tyto výhody si pak mohou ponechat po zbytek života. Všichni, kteří do Británie přicestují po skončení “až dvoluleté” lhůty, budou podléhat přistěhovaleckému systému, který po brexitu nahradí dosavadní volný pohyb osob.

Návrh premiérky Mayové počítá se stejným přístupem k 1,2 milionu britských občanů žijících v jiných zemích EU. Návrh ale nesplňuje požadavek představitelů Evropské unie, aby Evropanům žijícím ve Velké Británii byla přiznána také veškerá práva občanů EU. Na práva těchto občanů by navíc měl dohlížet Evropský soudní dvůr. Na tuto podmínku ale Britové přistoupit nechtějí.

Mayová však ostatní politiky ujistila, že si nepřeje, aby byl kdokoliv kvůli brexitu donucen z Británie odejít, nebo aby byly rozdělovány rodiny. “Postoj Velké Británie představuje spravedlivou a seriózní nabídku a jejím cílem je poskytnout co největší jistotu občanům, kteří se usadili ve Velké Británii, budovali kariéru a životy a přispěli tak naší společnosti,” řekla Mayová.

Europoslanec Niedermayer o Brexitu: Británie má v ruce slabší karty

Video placeholde
Europoslanec Niedermayer o Brexitu: Británie má v ruce slabší karty • Tomáš Polák

Německá kancléřka Angela Merkelová považuje nabídku Mayové za “dobrý začátek”, ale upozorňuje, že bude potřeba vyřešit ještě mnoho záležitostí týkající se odchodu Velké Británie z EU.

“Theresa Mayová nás dnes ujsitila, že evropští občané, kteří jsou v Británii alespoň pět let si zachovají plná práva. To je dobrý začátek,” řekla Merkelová novinářům. “Existuje však ještě mnoho dalších otázek spojených s Brexitem, včetně financí a vztahů s Irskem. Takže máme do října (příští summit EU, pozn. redakce) ještě hodně co dělat,” dodává.