NATO zvažuje rozšíření námořních sil v Černém moři. Kvůli Rusku

Lodě NATO, ilustrační foto

Lodě NATO, ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons

Turecko, Bulharsko a Rumunsko mohou zvýšit přítomnost námořních sil Severoatlantické aliance v Černém moři jako součást širší strategie k odstrašení Ruska. Podle agentury Reuters to v bulharské metropoli Sofii prohlásil zástupce generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow.

NATO se snaží reagovat na posilování ruských ozbrojených sil na Krymu, jenž Rusko zabralo Ukrajině v roce 2014, a v Černém moři, které je vzhledem k energetickým zdrojům a k dosahu oblasti Blízkého východu strategicky důležité jak pro Východ, tak i pro Západ.

„Mezi spojenci, kteří v oblasti Černého moře žijí, probíhají velmi cenné diskuse… o mnohem užším propojení jejich námořních sil a operací,“ řekl v bulharském hlavním městě na toto téma Vershbow. Konkrétně přitom jmenoval Turecko, Bulharsko a Rumunsko.

Severoatlantická aliance je podle Reuters znepokojena postupem Ruska, který považuje za strategii pokusit se zablokovat pohyb NATO ve vzduchu, na moři i na zemi rozmístěním baterií raket země-vzduch a střel proti lodím v oblasti Kaliningradu, v Černém moři a v Sýrii.

Aliance už v Černém moři hlídkuje, nicméně Vershbow uvedl, že spojenci by mohli do červencového summitu NATO „posílit svou přítomnost“ v této oblasti při plánovaném rotačním přesunu jednotek do Pobaltí a Polska.