Navalnyj neuspěl u moskevského soudu. Musí zůstat ve vězení a navíc zaplatit pokutu

Ruský opozičník Alexej Navalnyj u soudu neuspěl. Musí zůstat ve vězení a zaplatit pokutu.

Ruský opozičník Alexej Navalnyj u soudu neuspěl. Musí zůstat ve vězení a zaplatit pokutu. Zdroj: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Ruský opozičník Alexej Navalnyj u soudu neuspěl. Musí zůstat ve vězení a zaplatit pokutu.
Ruský opozičník Alexej Navalnyj u soudu neuspěl. Musí zůstat ve vězení a zaplatit pokutu.
Ruský opozičník Alexej Navalnyj u soudu neuspěl. Musí zůstat ve vězení a zaplatit pokutu.
4
Fotogalerie

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj v sobotu dvakrát neuspěl u moskevských soudů, když první zamítl jeho odvolání proti nepodmíněnému trestu vězení za zpronevěru a druhý mu o několik hodin později nepravomocně uložil vysokou pokutu za pomluvu válečného veterána. Podle dopoledního verdiktu městského soudu má opozičník strávit v trestanecké kolonii zhruba 2,5 roku kvůli tomu, že porušil pravidla dřívějšího podmíněného trestu z roku 2014.

Porušení pravidel podmíněného trestu vězení v délce 3,5 roku za údajnou zpronevěru prostředků ruské pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher souvisí s Navalného loňskou otravou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Po ní se politik léčil v Německu a nesplnil proto povinnost pravidelně se hlásit probačnímu úředníkovi.

Bezprostředně po návratu z Německa byl Navalnyj letos v lednu na moskevském letišti zatčen a tento měsíc ho soud poslal do vězení, když dřívější podmíněný trest změnil na nepodmíněný. Do výkonu trestu mu ovšem započítal deset měsíců již dříve strávených v domácím vězení. Odvolací soud změnu trestu na nepodmíněný potvrdil, připsal ale odsouzenému k dobru dalšího půldruhého měsíce dřívějšího domácího vězení. „Trest snížili o 1,5 měsíce. Skvělé,“ řekl Navalnyj ironicky v soudní síni po ohlášení verdiktu.

Politik využil své závěrečné řeči k tomu, aby povzbudil své příznivce. „Úkolem vlády je vás zastrašit a přesvědčit vás, že jste sami... Náš Voldemort ve svém paláci také chce, abych se cítil odříznutý,“ uvedl v narážce na prezidenta Vladimira Putina, kterého přirovnal k hlavní záporné postavě z literárních příběhů o Harrym Potterovi.

Kreml v reakci na verdikt uvedl, že budoucnost Navalného se ho netýká. „Vůbec nám do toho nic není,“ řekl prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

Podle dalšího verdiktu v jiném procesu má Navalnyj zaplatit pokutu 850 tisíc rublů (245 tisíc korun) za pomluvu veterána druhé světové války. Proti rozsudku je možné se do deseti dnů odvolat.

Pomluva válečného veterána je v Rusku trestným činem a opozičník se jej podle soudu dopustil loni, když se kriticky vyjádřil o lidech účinkujících v propagačním videu na podporu změn ústavy před celostátním referendem. Označil je za zrádce a zkorumpované lokaje režimu. Jedním z mluvčích byl i 94letý válečný veterán.

Proti věznění Navalného se letos na mnoha místech Ruska konaly demonstrace, při nichž policie podle agentury AP pozatýkala na 11 tisíc lidí. Západ věznění Putinova odpůrce i tvrdý zásah proti demonstrantům odsuzuje a zvažuje další sankce proti Rusku.