Návrat k růstu ztěžuje Británii slabost v matematice

Londýn –

Londýn – Zdroj: e15 - Michal Nosek

Podle odhadů organizace OECD má v letošním prvním pololetí Velká Británie růst nejrychleji ze zemí G7. Kdyby se předpověď vyplnila, dosáhlo by Spojené království celoročního růstu 3,3 procenta a předstihlo tak USA, Japonsko, Německo, Francii, Itálii i Kanadu.

To bohužel pro Brity nejsou jediná čísla, která o nich vycházejí. Na základě těch dalších se odhaduje, že země ročně přichází o více než 20 miliard liber ročně kvůli špatným matematickým schopnostem obyvatel. Ukázalo se, že třetina obyvatel starších osmnácti let má problém s počítáním drobných v obchodech i vážením a odměřováním ingrediencí.

„Nedostatky v každodenním zacházení s čísly ničí nejen ekonomiku, ale i konkurenceschopnost na britském pracovním trhu a šance jednotlivců na úspěch v životě,“ uvedl pro deník Telegraph Graham Beale šéf banky Nationwide Building Society, která podporuje a svým 15 milionům klientů doporučuje zúčastnit se online zhodnocení matematických dovedností, které aktuálně spouští charitativní organizace National Numeracy.

Organizace zároveň upozorňuje, že průzkum hovořící o třetině matematicky méně schopných lidí je značně podhodnoceným výsledkem. Ukazuje se totiž disproporce mezi vlastním hodnocením a reálnými schopnostmi. V jedné starší studii například třetina lidí hodnotící své matematické umění jako velmi dobré nakonec v testování dopadla velmi špatně.

Další výzkum ukázal, že takřka polovina lidí v produktivním věku má schopnost používat matematiku na stejné úrovni jako jedenáctileté děti.

Iniciativa National Numeracy Challenge, kterou podporuje i britská vláda, si klade za cíl snížit v průběhu pěti let počet lidí s problémy s každodenní matematikou o jeden milion.