Návrhy EK k rozdělování azylantů odmítají i Lotyšsko a Estonsko

Migranti

Migranti Zdroj: ctk/AP

Ke státům, které důrazně odmítají nejnovější návrh Evropské komise doplnit azylový systém Evropské unie o krizové rozdělování žadatelů, se dnes přidaly i Lotyšsko a Estonsko. Lotyšský premiér podle agentury DPA nadále odmítá vynucování kvót pro příjem běženců.

Přerozdělování uprchlíků uvnitř Evropské unie musí být založeno na principu dobrovolnosti, citoval v Rize stanovisko předsedy lotyšského kabinetu Márise Kučinskise jeho mluvčí.

Podobně kritické stanovisko zaujali i členové estonské vlády. Středeční návrh EK reformy způsobu, jakým unie řeší žádosti o azyl, dnes odmítl ministr vnitra Hanno Pevkur a také ministr sociálních věcí Margus Tsahkna, který zprávu z Bruselu označil za absurdní.

Až 250 tisíc eur za odmítnutého žadatele

Návrh komise spočívá v doplnění pravidla, že žádost o azyl má na starost první země, kam uchazeč vstoupí, krizovým mechanismem přerozdělování do dalších států EU. Spouštěn by byl automaticky při vysokém počtu žadatelů v některé členské zemi. Ze systému bude možné se dočasně vyplatit částkou 250 tisíc eur (6,75 milionu korun) za jednoho odmítnutého žadatele.

Hned ve středu tento záměr rozhodně odmítly všechny země visegrádské skupiny (V4), tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, které se stejně jako pobaltští členové EU Estonsko, Litva a Lotyšsko důrazně stavějí proti povinným kvótám pro přerozdělování migrantů v rámci EU.