Nebe nad Ukrajinou se může brzy uzavřít, pojišťovny se obávají o letadla

Dopravní letadlo Boeing B737 ukrajinské společnosti SkyUp

Dopravní letadlo Boeing B737 ukrajinské společnosti SkyUp Zdroj: ČTK

Ukrajinský vzdušný prostor by mohl být prakticky uzavřen, protože mezinárodní pojišťovny se kvůli stávající krizi chystají zrušit záruky pro přelety civilních dopravních letadel nad Ukrajinou, upozornil ukrajinský server Strana.ua s odvoláním na nejmenovaný zdroj z odvětví. 

Obavy z ruské invaze by mohly citelně postihnout ukrajinský trh letecké dopravy již v nejbližších dnech, varoval portál. Za výstražný zvonek server označil sobotní zprávy, že nizozemská společnost KLM pozastavuje lety na Ukrajinu.

Již v pondělí by podle několika nejmenovaných zdrojů mohla skupina největších mezinárodních pojišťoven ohlásit, že nebude krýt pojišťovací události při přeletech nad Ukrajinou. V praxi by to mohlo znamenat úplné přerušení civilní letecké dopravy na Ukrajině, napsala Strana.ua. Podle zdroje portálu by lety mohly zastavit nejen zahraniční letecké společnosti, ale do zahraničí by mohly v nejbližších dnech odlétnout také letadla ukrajinských aerolinek, která jsou pronajata na leasing a pojištěna v cizině.

Šéf sdružení pojišťoven Vjačeslav Černjachovskij serveru řekl, že nemá informace o údajně chystaném rozhodnutí mezinárodních pojišťoven, nicméně připustil scénář, že se ukrajinské nebe úplně vyprázdní. Na trhu totiž panuje nervozita po rozhodnutí KLM a po stahování západních diplomatů z Kyjeva.

Majitelé soukromých letadel již dostali oznámení od pojišťoven, že by do 48 hodin měly být zrušeny pojistné záruky, a proto by jejich letadla měla do té doby odletět z Ukrajiny, napsal server s odvoláním na nejmenovaného ukrajinského politika, který soukromé letadlo vlastní.

Oznámení vlastníkům a pronajímatelům letadel, že během 48 hodin přestane fungovat pojistné krytí na Ukrajině a nad Ukrajinou, rozeslaly podle portálu britské pojišťovny, u kterých jsou pojištěny další pojišťovny.

Aerolinky se dosud nevyjádřily a server připustil, že zahraniční společnosti, například Swiss či Ryanair, dosud nezastavily prodej letenek na lety z Kyjeva.