Nehoda při letecké přehlídce v USA si vyžádala tři mrtvé

Stíhačka P-51 Mustang

Stíhačka P-51 Mustang

(VIDEO) Tři mrtvé a 56 zraněných si v pátek místního času vyžádalo zřícení jednoho ze letounů na populárním závodě historických letadel u města Reno na západě Spojených států. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na oficiální zdroje.

Letoun s čtyřiasedmdesátiletým pilotem se v pátek kolem 16:30 místního času zřítil do divácké zóny letecké show Reno Air Races. Mluvčí první pomoci Stephanie Kruseová upřesnila, že z 56 zraněných jich 15 bylo v kritickém stavu a 13 ve vážném, rovněž potenciálně ohrožujícím život. Dalších 28 lidí bylo zraněno lehce a nejsou v ohrožení života. „Je to neštěstí obrovského rozsahu, pravděpodobně jedno z největších v této obci za desítky let,“ řekla Kruseová.

Úřady příčinu tragédie teprve vyšetřují, ale jeden z organizátorů show podle AP uvedl, že existují náznaky ukazující na technické problémy. Letoun se nenadále ocitl mimo kontrolu a šel do vývrtky. Zdá se, že se rozpadl ještě před dopadem na zem.

Amatérské záběry z místa neštěstí

Legendární bojový letoun z 2. světové války P-51 Mustang se při závodech zřítil přídí k zemi. Pilotem byl známý letecký veterán, 74letý Jimmy Leeward.

Zdroj rovněž AP řekl, že Leeward byl velmi zkušeným pilotem a těšil se dobrému zdraví. Pilot by podle něj udělal vše proto, aby minimalizoval počet obětí, pokud by to bylo v jeho silách. A to se také podle některých stalo.

Očití svědci nehodu přirovnávali k „hororovým scénám“. Řada z nich ovšem podle DPA pilota označuje za hrdinu, protože havárie si mohla vyžádat daleko více životů. „Vůbec nepochybuji o tom, že zachránil životy,“ prohlásil Gus McCrea, který nehodu viděl. Stroj se zřítil jen několik metrů od zaplněné tribuny a mnozí diváci tvrdí, že se pilot ještě před dopadem snažil stroj od největšího shluku lidí odklonit.

Nehoda na Reno Air show v NevaděNehoda na Reno Air show v Nevadě|ctk/apLetoun se zřítil přímo do jedné z diváckých zón

Pilot během závodu podle některých zdrojů vyslal nouzové volání, načež se zřítil. Leeward byl majitelem závodního týmu Leeward Air Ranch Racing Team. Absolvoval víc než 120 závodů a byl využíván jako kaskadérský pilot i ve filmu. Účinkoval například ve snímcích Amelia a Cloud Dancer.

Závody ve státě Nevada každoročně přilákají tisícovky návštěvníků. Už v letech 2007 a 2008 při nich zahynuli čtyři piloti.

Smrtelné případy na leteckých přehlídkách nejsou výjimečné (nehody za posledních pět let):

21. dubna 2007 - Havárie letounu amerického námořnictva ve městě Beaufort (Jižní Karolína) si vyžádala života pilota, osm lidí bylo lehce zraněno. Havarovaný stroj pilotoval relativní nováček, který byl u týmu Modrých andělů (Blue Angels) teprve druhým rokem.

2. června 2007 - Pět lidských životů včetně dvou dětí si vyžádala nehoda vrtulníku v italském kraji Abruzzy. Vrtulník při ukázkovém letu zavadil o elektrické vedení a následně se zřítil do řeky u Val Vomano.

1. září 2007 - Dva piloti polské akrobatické skupiny „Želazny“ nepřežili srážku svých strojů na největší polské letecké přehlídce v Radomi.

26. dubna 2008 - Stroj typu Z-37 české výroby najel do diváků při startovacím manévru na letecké přehlídce ve východoněmeckém Eisenachu. Zahynula přitom pětačtyřicetiletá žena a kromě pilota dalších deset osob utrpělo zranění.

16. srpna 2009 - Při nácviku na velkou leteckou show u Moskvy se srazily dvě ruské stíhačky Su-27. O život přišel jeden z pilotů elitní skupiny ruského vojenského letectva, pojmenované Ruští rekové.

30. srpna 2009 - Běloruská stíhačka Su-27 se zřítila několik minut poté, co zahájila vzdušnou akrobacii na přehlídce v polské Radomi. Oba piloti zahynuli.

22. září 2009 - Sedm lidí přišlo o život, když se během vojenské přehlídky jižně od íránského hlavního města Teheránu zřítil bojový letoun.

3. března 2010 - Havárii letounu indického vojenského námořnictva nepřežili dva piloti. Čtyři lidé na zemi utrpěli zranění. Neovladatelný stroj narazil do budovy v rezidenční části poblíž letiště v Haidarábádu.

20. srpna 2011 - Při letecké show v jihoanglickém Bournemouthu havaroval stroj světoznámé akrobatické skupiny britského Královského letectva (RAF) Red Arrows. Pilot neštěstí nepřežil. K nehodě došlo během vějířovitého rozletu devítičlenné letky.

21. srpna 2011 - Dva lidé zemřeli v troskách malého sportovního letadla, které se zřítilo po letecké show u města Nowy Soncz na jihu Polska. Ultralehký letoun Eurostar, zaregistrovaný v Česku, se zřítil krátce po startu.

16. září 2011 - Nejméně tři mrtvé a 56 zraněných si vyžádalo zřícení jednoho ze strojů do divácké zóny letecké show Reno Air Races. Legendární bojový letoun z 2. světové války P-51 Mustang pilotoval Jimmy Leeward.