Nejdražší svatby historie: primát drží arabský šejk

Svatba princezny Diany a následníka britského trůnu prince Charlese

Svatba princezny Diany a následníka britského trůnu prince Charlese Zdroj: profimedia.cz

Titulem vůbec nejdražší svatby se zřejmě stále pyšní oslava sňatku Muhammada bin Zajíd Al Nahajana, korunního prince emirátu Abú Dhabí, a princezny Salamy, přestože se konala před více než třiceti lety, v roce 1981. Ceremonie, která trvala sedm dní, podle odhadů stála sto milionů dolarů.

Pro svatbu nechal šejk vybudovat stadion s kapacitou 20 tisíc lidí. Novomanžele následně na koních projeli všechna města v emirátu a obdarovali místní obyvatele.

Druhou nejdražší byla s rozpočtem 60 milionů dolarů svatba Vanishy Mittal, dcery indického ocelářského magnáta Lakšmího Mittala, a investičního bankéře Amita Bhatii. Šestidenní svatba se odehrávala postupně na několika místech, mimo jiné v zámku Versailles. Tisícovku hostů z celého světa na svatbu dopravila soukromá letadla.

Rok 1981 byl na nákladné svatby bohatý. Třetí příčku totiž drží svatba princezny Diany a následníka britského trůnu prince Charlese. Ceremonii označovanou jako „svatba století“, která královskou pokladnu stála 48 milionů dolarů, sledovalo 750 milionů lidí po celém světě.

Nákladná musela býti i nejočekávanější česká svatba tohoto roku mezi modelkou Taťánou Kuchařovou a hercem a hudebníkem Ondřejem Brzobohatým. Více o ní najdete na Blesk.cz.