Nejdříve za volant, teď do kokpitu. Saúdská Arábie dovolí ženám pilotovat letadla

Rijád, Saúdská Arábie

Rijád, Saúdská Arábie Zdroj: Profimedia.cz

Ženám v Saúdské Arábii se letos poprvé otevře letecká škola. Přihlášky už vyplnilo několik set žen, které doufají, že se z nich stanou pilotky. Podle agentury Reuters bude letecké výcvikové centrum otevřeno v souvislosti s ukončením zákazu, který ženám bránil usednout za volant. Do června bylo konzervativní království Saúdské Arábie jediným státem na světě, kde ženy měly zakázáno usednout za volant vozu.

Ženy se budou učit pilotovat ve městě Dammám, kde světový lídr v leteckém výcviku Oxford Aviation Academy otevírá nové středisko. Přihlásilo se několik set žen, které se těší, že v září začnou s výcvikem.

"Lidé dříve cestovali do zahraničí (kvůli leteckému výcviku), což bylo pro ženy obtížnější než pro muže," uvedla jedna z uchazeček Dalál Jášárová, která se chce stát civilní pilotkou. "Už nežijeme v době, kdy ženy směly pracovat jen v určitých odvětvích. Všechny oblasti jsou teď otevřeny, pokud máte chuť do toho jít a pokud máte schopnosti," dodala.

Nová letecká akademie je součástí projektu za 300 milionů dolarů. Studenti podstoupí tříletou výuku a praxi.

Saúdská Arábie v uplynulém roce prošla řadou společenských a hospodářských reforem, které jsou mnohdy přičítány mladému korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi. Zároveň ale království v uplynulých měsících tvrdě zakročilo proti disentu; za mřížemi se ocitly například aktivistky, které již dříve protestovali proti zákazu znemožňujícímu ženám usednout za volant.