Nejen drifter, ale i podnikatel. Ken Block za sebou zanechal byznys za stovky milionů dolarů

Ken Block a Audi S1 e-tron quattro Hoonitron

Ken Block a Audi S1 e-tron quattro Hoonitron Zdroj: Audi

Ken Block za tragických okolností zemřel ve věku 55 let
2
Fotogalerie

Jen málokteré jméno hýbalo světem motorismu v poslední dekádě více než Ken Block. Závodník, tvůrce známých kaskadérských videí a úspěšný podnikatel zemřel po nehodě na sněžném skútru ve věku 55 let. Kromě rallye byl Block i úspěšným podnikatelem. V devadesátých letech spoluzaložil značku DC Shoes, která se stala modlou mezi skateboardisty a snowboardisty. Dlouhá léta spolupracoval s výrobcem energetických nápojů Monster Energy, později své projekty zastrešil značkou Hoonigan.

DC Shoes – ikona devadesátých let Před závoděním se Ken Block proslavil především v obuvnickém průmyslu. Spoluzaložením společnosti DC Shoes v roce 1993 se stal úspěšným a mohl si dovolit budování další kariéry. Tím spíš, že se jeho objemné boty staly modlou mezi skateboardisty a snowboardisty a vysloužily si uznání na poli sportovní obuvi. 

V prvním roce uvedení na trh společnost vygenerovala tržby ve výši 1,5 milionu dolarů, o dva roky později to už bylo sedm milionů. Následně přišla i velká akvizice za 87 milionů dolarů, kdy DC získala do svého portfolia společnost Quicksilver.

Block do světa automobilových závodů vstoupil jako rallyeový a rallyekrosový závodník. Do povědomí široké veřejnosti se ale dostal až prostřednictvím svých videí plných smyků, skoků a dalších kaskadérských kousků a auty, které prezentoval na svém youtubovém kanále. Proslavila jej především série videí Gymkhana.

VIDEO: Gymkhana v podání Kena Blocka

Video placeholde
• GoPro ČR

Významným krokem pro Blocka bylo založení vlastního rallye týmu s názvem Monster World Rally Team. Ten se do závodů WRC či rallyekrosu podíval poprvé v roce 2010. Tým si s vozem Ford Fiesta RS WRC připsal v následujících letech několik úspěchů. S Fordem Block navázal dlouholetou spolupráci, která skončila až v roce 2021.

Block také krátce spolupracoval s automobilkou Subaru, nedávno navázal partnerství s Audi.

Block se během své úspěšné podnikatelské a závodnické kariéry stal dolarovým multimilionářem. Odhady hodnoty jeho majetku oscilují od sta milionů dolarů po více než dvojnásobek. Vedle prodeje DC Shoes byl hlavní postavou youtubového kanálu, Gymhkana a další jeho videa měly na YouTube i desítky milionů sledujících.