Nejhůře placení Poláci si polepší. Minimální mzda vzroste na 10 400 korun

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Minimální mzda v Polsku by se měla od prvního ledna 2014 zvýšit o dalších 80 zlotých na 1680 zlotých (10 399korun). I když o změně výše minimální mzdy rozhoduje u našich severních sousedů tripartita, tentokrát shodu nenašla. A proto rozhodl nakonec kabinet premiéra Donalda Tuska.

Polské odbory požadovaly zvýšení na úroveň 1720 zlotých (10 647 korun). Jejich zástupci se totiž domnívají, že pouze jimi navrhovaná výše může oživit ekonomiku a zvýšit domácí poptávku. Polskou vládu však přesvědčily argumenty zaměstnavatelů o nutnosti menšího růstu minimální mzdy v zemi. Ta se i tak od nového roku zvýší o pět procent, což je téměř dvakrát více, než rostly mzdy v soukromém sektoru v průběhu posledního roku. Zaměstnancům pobírajícím minimální mzdu přinese změna ročně navíc 670 zlotých, zhruba 4146 korun.

Situace polského hospodářství se ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie vyvíjela i v loňském roce poměrně příznivě. I když loni došlo k poklesu růstu HDP na 2 procenta, (ještě v roce 2011 to bylo 4,3 procenta), Polsko patří mezi několik málo zemí, jež vydržely nápor hospodářské krize zahájené v roce 2008 a které se stále mohou chlubit hospodářským růstem.

Tamní ekonomika těží z velkého vnitřního trhu, výhodné polohy a také kvalifikované a na evropské poměry stále poměrně levné pracovní síly. Podle polského statistického úřadu činila průměrná měsíční mzda v podnicích letos v únoru 3709,99 zlotých (22 965 korun).