Nejkvalitnější univerzitou na světě je americký MIT, české školy si polepšily

Hlavní kampus Massachusetts Institute of Technology

Hlavní kampus Massachusetts Institute of Technology Zdroj: CC BY 3.0: DrKenneth - Wikimedia Commons

Jeden z neprestižnějších univerzitních žebříčků Quacquarelli Symonds (QS) včera potěšil i Univerzitu Karlovu. Zatímco minulý rok se umístila na 286. místě a hrozilo, že jako nejlepší česká univerzita vypadne z prvních 300 nejkvalitnějších světových škol, nyní poskočila na 233. místo. Polepšilo si i České vysoké učení technické ve čtvrté stovce, na svém zůstala Masarykova univerzita v páté stovce. Nejkvalitnější univerzitou byl vyhlášen americký Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Žebříček QS ukazuje, že světovým lídrem jsou stále americké univerzity. Za MIT se umístil Harvard. Pak sice následuje britský čtyřlístek škol, ale dále jsou v první desítce zase už jen americké školy.

Důvod k radosti má ale kontinentální Evropa. Do první dvacítky se probojovaly dvě švýcarské školy ETH Curych a Ecole Polytechnique de Lausanne. Dobře si vede i Francie či Nizozemsko. Ze středoevropského regionu je nejvýše na 50. místě německá univerzita v Heidelbergu.

Univerzita Karlova je sice až ve třetí stovce škol, ale přesto pro ni hodnocení mezinárodního věhlasu a akademické důležitosti dopadlo příznivě. V roce 2009 se ještě držela na 229. místě, pak ale spadla na 276. místo a minulý rok na 286. místo. Nyní poskočila o půl stovky míst výše.

Ve středoevropském postkomunistickém prostoru se tak Univerzita Karlova vzdálila svému nejvážnějšímu konkurentovi ze zahraničí Varšavské univerzitě, která je na 338. místě.

Nejlepší světové univerzity
1. Massachusetts Institute of Technology 6. University of Oxford
2. Harvard University 7. Stanford University
3. University of Cambridge 8. Yale University
4. University College London 9. University of Chicago
5. Imperial College London 10. California Institute of Technology/Princeton University

Pramen: Quacquarelli Symonds