Nejlepší pověst na světě má Německo. Vystřídalo USA

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: CTK

Německo vystřídalo Spojené státy v čele žebříčku zemí s nejlepší pověstí. Vyplývá to z průzkumu trhu společnosti GfK, která žebříček sestavuje. Z předběžné zprávy není jasné, zda do studie zahrnula i Českou republiku. Spojené státy byly v čele každoročně aktualizovaného žebříčku od roku 2009. Německo USA sesadilo podle GfK díky sportovním úspěchům, politické vůdčí roli v Evropě, mezinárodně vnímané odpovědnosti i silné ekonomice.

Německo si prý vylepšilo pověst především svým účinkováním na letošním fotbalovém světovém šampionátu v Brazílii. Země má navíc podle respondentů čestnou a kompetentní vládu a špičkové hodnocení si vysloužila také za příznivé investiční klima a sociální rovnost.

USA naopak v kategorii „úsilí o světový mír a bezpečnost“ ve vnímání lidí body ztratily, i když největší propad v tomto ohledu i celkově zaznamenalo Rusko. Spojené státy zase posbíraly nejvíc bodů v hodnocení současné kultury, kreativity nebo vzdělávacích institucí.

žebříček zemí s nejlepší pověstížebříček zemí s nejlepší pověstí | GfK

Reprezentativního internetového průzkumu se zúčastnilo více než 20 tisíc lidí z 20 průmyslových a rozvojových zemí. U 50 států byla hodnocena řada politických, ekonomických, kulturních či turistických aspektů.

Na třetím až desátém místě žebříček oproti loňskému hodnocení nedoznal žádných změn. Po Německu a USA tak následují Británie, Francie, Kanada, Japonsko, Itálie, Švýcarsko, Austrálie a Švédsko. Rusku náleží po propadu o tři místa 25. příčka za Argentinou, Čínou a Singapurem.