Nejlepší vysoké školy jsou v USA, Karlova univerzita se zlepšuje

Kalifonská technologická škola Caltech porazila i Harvardovu univerzitu

Kalifonská technologická škola Caltech porazila i Harvardovu univerzitu Zdroj: wikimedia.org

Žebříčku nejlepších světových univerzit s přehledem vévodí americké a britské vysoké školy. Vyplývá to z hodnocení, které dnes zveřejnila britská publikace Times Higher Education, podle níž je nejlepší vysokou školou na světě Kalifornský technologický institut (Caltech). Pražskou Karlovu univerzitu zařadili autoři hodnocení mezi školy na vzestupu, které by se během několika let mohly dostat mezi nejlepší dvě stovky světových univerzit.

V první desítce je sedm amerických univerzit a tři britské. Mezi nejlepšími dvěma stovkami je 75 amerických univerzit a 32 britských. Poprvé za osm let, co Times Higher Publication sestavuje svůj žebříček, se stal nejlepší univerzitou Caltech, který sesadil Harvardovu univerzitu.

Ta byla nejen sesazena z první příčky, ale musí se dělit o druhou pozici s rovněž kalifornskou Stanfordovou univerzitou před britskou Oxfordskou univerzitou, další americkou Princetonskou univerzitou a před Cambridgeskou univerzitou v Británii. Caltech vděčí za první místo především výraznému vzestupu financí na výzkum.

První univerzitou mimo anglosaské země je švýcarský institut ETH v Curychu na 15. místě, první francouzskou vysokou školou je na 49. místě pařížská École Normale Supérieure. První v Asii je na 30. místě Tokijská univerzita, zatímco Pekingská univerzita je 49. Mezi nejlepšími 200 vysokými školami není žádná italská. Z Blízkého východu jsou v hodnocení jen dvě izraelské vysoké školy - Hebrejská univerzita v Jeruzalémě (121. místo) a Telavivská univerzita (166.)

Deset nejlepších vysokých škol na světě:

Pořadí Škola Země
1. Caltech USA
2. Harvardova univerzita USA
3. Stanfordova univerzita USA
4. Oxfordská univerzita Velká Británie
5. Princetonská univerzita USA
6. Cambridgeská univerzita Velká Británie
7. Massachusettský technologický institut USA
8. Imperial College v Londýně Velká Británie
9. Chicagská univerzita USA
10. Kalifornská univerzita v Berkeley USA

Zdroj: Times Higher Education

Mimo USA a Británii mají mezi prvními dvěma stovkami nejvíc vysokých škol Nizozemsko a Německo (po 12), Kanada (devět) a Austrálie (sedm). Studie uvádí, že žebříček poznamenaly škrty ve státních výdajích. Pohoršily si kvůli nim nejlepší vysoké školy v Irsku i americké univerzity financované státem.

Harvardova univerzitaHarvardova univerzita | wikimedia.orgHarvardova univerzita opustila první místo

Žebříček se sestavuje na základě 13 kritérií, jako je výzkum, kvalita výuky, mezinárodní aktivita a analýza citací. Hodnocení uvádí celkem 400 univerzit, i když od 200. místa nejsou v žebříčku, ale ve velkých skupinách bez určení pořadí.

Australian National University na 16. místě je první školo v řebříčku, která nesídlí v USA nebo Velké BritániiAustralian National University na 16. místě je první školo v řebříčku, která nesídlí v USA nebo Velké Británii | wikimedia.orgAustralian National University na 16. místě je první školou v žebříčku, která nesídlí v USA nebo Velké Británii

Karlova univerzita je tak na 301. až 350. místě. Times Higher Education nicméně uvedl, že Česká republika patří k zemím, jejichž vysoké školy by se zlepšením dvou nebo tří ukazatelů mohly v příštích letech dostat mezi nejlepších 200.

Ze zemí střední a východní Evropy jsou ve stejném pásmu jako Karlova univerzita dvě polské vysoké školy - Jagellonská univerzita v Krakově a Varšavská univerzita - a ve skupině na 350. až 400. místě univerzita v estonském Tartu. „Zdá se, že tyto instituce jsou nejslibnějšími kandidáty v oblasti, aby získaly status světové třídy,“ uvádí autoři žebříčku.