Nejmladšímu státu světa hrozí občanská válka. Západ evakuuje stovky lidí

Evakuace zraněných v Jižním Súdánu

Evakuace zraněných v Jižním Súdánu Zdroj: ctk

Stale více zemí evakuuje své občany z Jižního Súdánu. Spojené státy a Velká Británie odvážejí stovky lidí. Povstalci v zemi dobývají další města, hrozí propuknutí občanské války.

Americké vrtulníky s pomocí OSN evakuovaly občany USA a dalších zemí z města Bor, které obklíčili rebelové. Velká Británie vyslala do hlavního města Džuba letadlo, které by její občany mělo odvézt zpět domů. USA celkem evakuovaly 380 oficiálních představitelů a civilistů a 300 občanů dalších zemí

USA a OSN údajně přijaly opatření, která měla o probíhající evakuaci informovat obě bojující strany. Jeden z letounů se o víkendu přesto dostal do palby z neznámého zdroje. Spojené státy do země vyslaly desítky vojáků, kteří mají pomáhat s evakuací.

OSN už evakuovala všechny civilní zaměstnance své mise, většina z nich odlétla do sousední Ugandy. V Jižním Súdánu zůstávají jen zaměstnanci mise nezbytí pro udržení jejího chodu.

Boje v Jižním Súdánu, který je nejmladším státem světa, trvají už více než týden. Povstalci obsadili klíčové body spolkového státu Unity, který je centrem místního ropného průmyslu. Podle OSN během konfliktu dosud zemřely stovky lidí.

Na počátku povstání stál mocenský boj mezi prezidentem Salvou Kiirem a jeho zástupcem Riekem Macharem, kterého prezident v červenci propustil. Zatímco Kiir patří ke kmeni Dinka, jeho rival je příslušníkem kmene Lou Nuer. Panují obavy, že současné boje přerostou ve válku obou etnických skupin.