Největší americký autobusový přepravce vyhlásil bankrot

Společnost Coach USA provozuje 3000 autobusů

Společnost Coach USA provozuje 3000 autobusů

Společnost Coach America Holdings, která je dominantním hráčem v americké autobusové dopravě nedokázala restrukturalizovat dluhy za téměř osm miliard korun. Znovu se o to pokusí pod ochranou soudu. Její autobusy mezitím zůstanou normálně v provozu.

Dopravce má zhruba 6000 zaměstnanců, sídlí v Dallasu a ve 26 státech americké unie provozuje autobusovou dopravu jednak pod svou vlastní značkou a dále pod obchodními značkami Gray Line, American Coach Lines a CUSA. O soudní ochranu před věřiteli firma požádala u konkurzního soudu ve Wilmingtonu státě Delaware.

Restrukturalizaci podniku má na starosti Brian Cejka ze společnosti Alvarez & Marsal. Cejka v dokumentech pro soud uvedl, že Coach America je z provozního hlediska zdravým podnikem. Dopravce ale podle něj doplatil na hospodářský útlum a na nedostatek likvidity. Cejka uvedl, že bankrot firmy je nešťastným, ale nezbytným krokem. Firmě prý umožní restrukturalizovat dluhy a maximalizovat hodnotu majetku.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v prosinci oznámila, že Coach America za uplynulý rok čelila značnému tlaku na pokles zisku, přestože se snažila snižovat náklady a zvýšit efektivitu. Za prvních 11 měsíců loňského roku ztráta podniku dosáhla přes půl miliardy korun, při čistých tržbách osm miliard korun. O rok dříve ztráta činila 180 milionů dolarů. Cejka uvedl, že podnik měl k loňskému 30. listopadu majetek za zhruba 274 milionů dolarů, zatímco hodnota závazků se pohybovala kolem 402 milionů USD. Od věřitelů pod vedením investiční banky JPMorgan Chase & Co si už firma zajistila peníze na provoz kolem 30 milionů dolarů, aby mohla fungovat i v konkurzu.