Někdejší pracovníci Bushovy administrativy podpořili Trumpa

Republikánský kandidát Donald Trump

Republikánský kandidát Donald Trump Zdroj: CTK

Kandidát Republikánské strany Donald Trump
Kandidát republikánské strany Donald Trump
Donald Trump mezi svými příznivci
Reakce George W. Bushe na události 11. září
Donald Trump (vpravo)
10
Fotogalerie

Padesátka někdejších pracovníků administrativy bývalého prezidenta George Bushe mladšího, který vládl v letech 2001-2009, podpořila republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž má veřejné vyjádření podpory přispět k předvolebnímu sjednocení strany, kterou názor na Trumpa rozděluje. Reuters si ale všímá, že podporu Trumpovi nevyslovil žádný z politického klanu Bushů.

Za Trumpa se nyní postavil například někdejší ministr obrany Donald Rumsfeld, exministr spravedlnosti John Ashcroft nebo bývalá ministryně práce Elaine Chaoová. Kromě ministrů z Bushovy vlády se k vyjádření podpory pro kontroverzního kandidáta připojili i někdejší mluvčí Bílého domu Ari Fleischer, šéf Bushova politického odboru Matt Schlapp i další lidé na významných pozicích v době Bushovy vlády.

Sám Bush ale oficiálně Trumpa nepodpořil a ke svým volebním preferencím v nadcházejícím hlasování o nové hlavě státu se nevyjádřil. Místo toho se zapojil do kampaní jednotlivých republikánských kongresmanů, kterým pomáhal v boji o křesla v zákonodárném sboru.

Bratr bývalého prezidenta Jeb Bush, který Trumpovi podlehl v republikánských primárkách, už dal najevo, že v prezidentských volbách nebude hlasovat ani pro svého přemožitele, ani pro jeho demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou.

George Bush starší, který prezidentský úřad zastával na počátku 90. let minulého století, dokonce podle vyjádření Kathleen Kennedyové Townsendové pro server Politico hodlá hlasovat pro Clintonovou, ačkoli byl v Bílém domě za republikány. Mluvčí bývalého prezidenta informaci nepotrvdil, ani nevyvrátil, pouze řekl, že bývalá hlava státu volby nekomentuje a hlasování považuje za soukromou záležitost.