Některé japonské firmy zvažují odchod z Číny

Protijaponské protesty v Číně (Foto ČTK)

Protijaponské protesty v Číně (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Více než dvě pětiny japonských firem předpokládají, že teritoriální spory mezi Japonskem a Čínou ovlivní jejich podnikatelské plány. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters. Některé japonské firmy dokonce uvažují o přesunu aktivit z Číny do jiných zemí.

V uplynulých dvou týdnech se v Číně konala řada protijaponských demonstrací. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů. Za protesty stojí spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok jak Peking, tak Tokio.

„Obáváme se, že čínští dělníci by mohli začít bojkotovat výrobní linky japonských firem v Číně nebo předkládat přehnané mzdové požadavky,“ uvedl jeden z japonských výrobců dopravních zařízení.

Řada japonských firem byla kvůli protestům nucena dočasně zastavit aktivity v Číně. Japonské automobilky tak například přišly o produkci v hodnotě čtvrt miliardy dolarů (zhruba pět miliard korun). Navíc jim hrozí pokles poptávky ze strany čínských spotřebitelů.

„V minulosti tu bylo mnoho diplomatických sporů, které vždy nakonec vedly k poškození japonských podniků působících v Číně,“ uvedl analytik Naoto Saito ze společnosti Daiwa Institute of Research. „To se s velkou pravděpodobností opět stane, takže firmy začnou vážně uvažovat o tom, jestli do Číny chtějí,“ dodal.