Němci doufají, že migrační krize má vrchol za sebou

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos Zdroj: ctk/ap

Do Německa dorazili první syrští uprchlíci přijatí na základě dohody EU a Turecka. Smlouvou se státy unie zavazují přijmout za migranty poslané z Řecka zpět na tureckou půdu stejný počet lidí z tamních táborů.

Z Ankary přiletělo do Hannoveru 32 Syřanů, 11 jejich krajanů přijalo Finsko a další skupiny mají následovat v nejbližších dnech. Naproti tomu od 20. března, kdy vstoupilo ujednání v platnost, bylo v Řecku zadrženo přes čtyři tisíce běženců, jež čeká návrat do Turecka.

Zpavodajský server Deutsche Welle uvádí, že díky lepší kontrole vnějších hranic EU jsou nyní německá uprchlická centra s celkovou kapacitou 348 tisíc míst poloprázdná. „Mohu s velkou dávkou obezřetnosti říci, že vrchol migrační krize je za námi,“ komentoval včera situaci německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Centrum pro uprchlíky v bavorském Freilassingu u hranic s Rakouskem ještě loni na podzim přijímalo průměrně dva tisíce migrantů denně. „Od začátku února počty příchozích dramaticky klesly, téměř na nulu.

Dnes jsme registrovali tři,“ říká starosta Freilassingu Josef Flatscher. Navzdory tomu však je do budoucna skeptický. „Stačí si dát dvě a dvě dohromady. Víme, v jakých podmínkách ti lidé žijí, a víme, že očividně čekají na příležitost dostat se do nějaké země zaslíbené, jakou je Německo,“ prohlásil Flatscher.

Turecko se také připravuje
Zatímco ti šťastnější, komisí OSN vybraní uprchlíci dostali možnost opustit turecký tábor a odletět do Německa, první nevyhovující migranti z Řecka dostali jednosměrný lístek do Turecka. Včera odplulo 136 migrantů z ostrova Lesbos a 66 z nedalekého ostrova Chios. Nešlo však o Syřany vyhnané válkou, ale občany Pákistánu, Bangladéše, Srí Lanky a Maroka. Do Turecka jsou podle řeckého vládního zmocněnce pro uprchlíky Jorgose Kyritsise přepravováni ti, kdo nepodali žádost o azyl nebo pocházejí z bezpečných třetích států. Do Dikili, kde má vyrůst jedno ze dvou tureckých přijímacích zařízení pro navrácené běžence, má být v první vlně přesunuto až 750 migrantů.