Němci kontrolují na dálnici do Drážďan. Česko nebude reagovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Manolo Gomez

Německá policie zavedla hraniční kontroly na dálnici A17 ze sasko-české hranice do Drážďan. Kontroly byly zahájeny už ve středu, sdělila policie agentuře DPA. Opatření zdůvodnila obavou z rostoucího počtu převáděčů lidí v důsledku situace v Maďarsku a Srbsku. Česká policie zatím podle mluvčí cizinecké policie katčřiny Rendlové nebude reagovat. nebude reagovat

Dálnice A17 navazuje na německé straně hranice na českou dálnici D8. Tyto dálnice společně tvoří jednu z hlavních dopravních tepen mezi Českou republikou a Německem. V Sasku jsou nyní hraniční kontroly prováděny u krušnohorských obcí Oberwiesenthal a Marienberg. „Situace v Srbsku a Maďarsku by mohla vést k tomu, že se budou ve větším počtu objevovat převáděči,“ řekl DPA mluvčí spolkové policie v Pirně.

Tuzemská policie ve středu zadržela 45 migrantů, 41 pocházelo ze Sýrie. Provoz na dálnici D8 u hranic s Německem je zatím plynulý Zatím není jasné, jak dlouho zůstanou německá policejní opatření na dálničním hraničním stanovišti u města Bad Gottleuba-Berggiesshübel zachována. Jsou ale prý nastavena na delší dobu.

Většina uprchlíků, kteří míří do Německa, zatím do spolkové republiky přicházejí přes rakousko-bavorskou hranici. Na ní byly kontroly obnoveny už o víkendu. Obnovení kontrol na dálnici A4 na německo-polské hranici prý momentálně není plánováno.

Do Německa ve středu přišlo 7266 běženců

Do Německa ve středu dorazilo 7266 uprchlíků, většina přes rakousko-německou hranici. Oznámila to mluvčí německé policie. Podle ní jde o dvojnásobek proti úterý, kdy policie registrovala 3442 běženců. Proud uprchlíků přicházejících do Německa přes rakouské území se nezmenšuje ani po víkendovém rozhodnutí Německa obnovit hraniční kontroly.

Pro většinu lidí, kteří hromadně prchají do Evropy z Blízkého východu nebo Afriky, je právě Německo cílovou zemí. Běženci přijíždějí hlavně přes rakouský Salcburk, někteří hranice překračují i na jiných místech. Zhruba 5600 běženců již od úterního večera dorazilo do Chorvatska, které se pro ně stalo novou vstupní branou do Evropské unie poté, co Rakousko v noci na úterý de facto uzavřelo hranice.

V Česku "klid"

U pohraničních Petrovic na Ústecku se na dálnici D8 dlouhé kolony dopoledne zatím netvořily. Německá policie za hranicí svedla dopravu do jednoho pruhu. Namátkově posílá zejména autobusy a velká nákladní auta na odstavné parkoviště, kde kontroluje zavazadlové a nákladní prostory, zjistila zpravodajka ČTK. Kontroly začaly ve středu v 17:00.

Česká policie zatím reagovala na obnovení kontrol na německo-rakouské hranici. Od neděle zpřísnila opatření na česko-rakouské hranici kvůli obavám, že by tudy mohlo směřovat větší množství migrantů.

Podle Rendlové zatím není důvod stávající opatření měnit, protože se počet zachycených migrantů výrazně nemění a uzavření hranic sousedních zemí se dosud neprojevuje. „Není na místě upravovat policejní opatření, uvidíme, co bude dál,“ řekla Rendlová.