Němci mají o volby zájem, rekordní množství jich hlasuje poštou

Volby v Německu 22. září 2013

Volby v Německu 22. září 2013 Zdroj: ctk/AP

Němci volí poslance Spolkového sněmu. Téměř 62 milionů voličů rozhoduje o tom, zda zemi dál povede kancléřka Angela Merkelová a s kým. Výsledek hlasování může mít vliv i na další směřování EU a eurozóny, v nichž je Německo klíčovým hráčem. K urnám zatím zamířilo víc voličů, něž při posledních volbách v roce 2009. Rekordní je zájem o hlasování poštou.

Podle šéfa německé volební komise Rodericha Egelera do dvou hodin odpoledne hlasovalo přes 41 procent voličů, zatímco před čtyřmi lety to ve stejnou dobu bylo 36 procent.

V zmíněných údajích navíc nejsou započítáni lidé, kteří hlasovali poštou. Očekává se přitom, že pro korespondenční volbu se rozhodla asi čtvrtina voličů, což by byl nový rekord.

O hlasování poštou letos německé úřady zaznamenaly obrovský zájem. Jen v Berlíně si volební lístky pro korespondenční volbu vyžádalo přes půl milionu lidí, což je zhruba pětina všech voličů v metropoli. Rekordní počet žádostí hlásila také další velká německá města.

Mnohé úřady přitom s tak velkým zájmem nepočítaly. Aby stihly vyřídit všechny žádosti, museli někde úředníci pracovat přesčas, jinde zase nabíraly pomocné síly a brigádníky.

Němci mohou při volbách posílat své hlasy poštou už od roku 1957. Před čtyřmi lety tuto možnost využilo přes 21 procent voličů. Volební místnosti jsou dnes otevřené od 8:00 do 18:00.

Průzkumy předpovídají vítězství konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové
Angela Merkelová poslední čtyři roky vládne se svobodnými demokraty (FDP), kteří však balancují blízko pětiprocentní hranice zajišťující křesla ve sněmu. Ani pokud se v něm liberálové udrží, ale není jisté, zda s CDU/CSU získají potřebnou většinu k pokračování ve společné vládě. Velkou otázkou letošních voleb je, zda se do dolní komory prvně dostanou odpůrci eura sdružení v nové eurokritické straně Alternativa pro Německo (AfD). Ta se v průzkumech drží těsně pod pětiprocentní hranicí a z mimoparlamentních stran má zřejmě jako jediná šanci dostat se do Spolkového sněmu, kam letos kandiduje celkem 34 partají.