Němci přijmou Řeky. Se zavřenou náručí

Antonis Samaras

Antonis Samaras Zdroj: profimedia.cz

Německo má týden řeckých návštěv. Sérii včera zahájil ministr zahraničí Dimitris Avramopulos, který se sešel se šéfem německé diplomacie Guidem Westerwellem. V pátek se čeká přílet premiéra Antonise Samarase, hostitelkou bude kancléřka Angela Merkelová. „Středobodem rozhovorů bude základní otázka, jestli se Aténám podaří zůstat v eurozóně. Zda existuje k setrvání politická vůle a schopnost vyhovět úsporným požadavkům věřitelské trojky,“ shrnují pozorovatelé.

Přeloženo do češtiny, získá Řecko ještě nějaké peníze od EU a MMF? A vymůže si oddechový čas pro provedení reforem, nejlépe dvouletý, s nadějí na hospodářské oživení v příštím roce a snadnější splnění rozpočtových cílů?

V německé vládní koalici CDU-CSU a FDP má navrch tvrdá linie. Představitelé sesterského dua odmítají jakékoli pomyšlení na záchranný balík číslo tři. Liberálové zase trvají na dodržení dohodnutých pravidel. „Novou důvěru pro naši společnou měnu získáme jen tehdy, když budou zásady (na její záchranu) stoprocentně plněny,“ prohlašuje ministr hospodářství a předseda liberálů Philipp Rösler. Úlevy pro Řeky nepřipouští. „Kdo provádí odhodlanou reformní politiku, slouží evropské solidaritě. Kdo porušuje společná ujednání, nemůže počítat s žádnou finanční pomocí,“ uvedl pro Spiegel Online. „Evropa a euro nemohou zkrachovat na odpůrcích reforem,“ dodal.

Čtěte také:

Věřitelé: Řecké vládě chybí další 2,5 miliardy

ECB: Odchod Řecka by šlo zvládnout, bylo by to ale drahé

Vyhlídky, že Řecko v euroklubu zůstane, jsou spíše špatné. má Samarasův kabinet větší problém, než se čekalo. Letos a napřesrok nebude postrádat v rozpočtu 11,5 miliardy eur, ale 14.

Je také veřejným tajemstvím, že bez nepřímé pomoci ECB by už byly Atény dávno na kolenou. Centrální banka teď zvažuje ustavení jisté úrokové hranice, od které by začala nakupovat dluhopisy periferních ekonomik. O tomto bodě bude ve středu mluvit v řecké metropoli Jean-Claude Juncker.

ECB: Odchod Řecka lze zvládnout

Odchod Řecka z eurozóny by byl zvládnutelný, lepší by ale bylo, kdyby Řecko v eurozóně nadále zůstalo. Německému listu Frankfurter Rundschau to řekl člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen. Asmussen ale také upozornil, že takzvaný grexit, tedy odchod Řecka z eurozóny, by nebyl tak úplně hladký, jak si někteří představují.

Krize ohrožuje německou ekonomiku

Dluhová krize v eurozóně zastiňuje vyhlídky německé ekonomiky, uvedla německá centrální banka Bundesbank. Hospodářský růst v Německu by mohl být silněji než dosud poškozován nejistotou v eurozóně. Bundesbank také kritizovala plány ECB na nákup státních dluhopisů, protože se pohybují na samé hranici stanov ECB, které jí zakazují financovat vlády.