Němcům se nelíbí vznikající koalice. Náladu zhoršuje protahující se vyjednávání

Německé parlamentní volby: Minule byla volební účast přes 70 %.

Německé parlamentní volby: Minule byla volební účast přes 70 %. Zdroj: ČTK

Lídr německých Zelených Cem Özdemir u voleb
Šéf německých Svobodných Christian Lindner (FDP)
Německé parlamentní volby: Minule byla volební účast přes 70 %.
Dokázala to! Angela Merkelová vyhrála i čtvrté volby v řadě
5
Fotogalerie

Většina Němců si už nepřeje vznik koalice konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, o níž se nyní jedná. Ještě v říjnu ji přitom většina obyvatel spolkové republiky chtěla.

Zatímco v říjnu vznikající koalici podporovalo 57 procent dotázaných a 40 procent bylo proti takové vládě, nyní ji za dobrou považuje jen 45 procent Němců. Za nedobrou možnost má koalici, která na celoněmecké úrovni ještě nikdy nevládla, 52 procent dotázaných. Uvádí to nový průzkum pro veřejnoprávní televizi ARD.

Výrazně skeptičtěji na vznikající vládu hledí příznivci Zelených. Za dobrou možnost ji má 55 procent z nich, což je o 21 procentních bodů méně než v říjnu. O devět bodů na 71 procent klesla i podpora u voličů svobodných demokratů, u podporovatelů konzervativní unie šla dolů o dva body na 70 procent.

Pozorovatelé výrazný pokles zdůvodňují především tím, že trojice politických uskupení spolu o vládě jedná už skoro tři týdny, ale zatím bez jasných výsledků. Rozhovory značně komplikují odlišné politické programy Zelených na jedné straně a FDP a CSU na straně druhé.

Právě CSU v těchto týdnech řeší také vlastní politickou budoucnost. Křesťanskosociální unie sice v zářijových parlamentních volbách v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, oproti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 bodu. To zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách v příštím roce CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Ve straně proto roste tlak na jejího šéfa a bavorského premiéra Horsta Seehofera, který se už nechal slyšet, že po skončení sondovacích rozhovorů o příští vládě zváží svou politickou budoucnost. To, aby své politické funkce po skončení koaličního vyjednávání opustil, si podle dnes zveřejněného průzkumu přeje 62 procent Němců. Stejný názor má i 62 procent obyvatel Bavorska.