Německá ekonomika v závěru roku zrychlila na 0,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Siemens

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. Tempo růstu tak výrazně zrychlilo z 0,1 procenta ve třetím kvartálu, oznámil dnes německý statistický úřad.

Výsledek ale mírně zaostal za odhady. Úřad zároveň potvrdil svůj lednový odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) Německa za loňský rok zvýšil o 1,9 procenta, což je nejprudší tempo za pět let.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že růst ve čtvrtém čtvrtletí dosáhne 0,5 procenta. Německá vláda koncem ledna potvrdila, že v letošním roce počítá se zpomalením hospodářského růstu na 1,4 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Hospodářský růst v Německu loni podpořila silná soukromá spotřeba, zvýšené vládní výdaje a příznivý vývoj ve stavebním sektoru. To kompenzovalo horší výkon zahraničního obchodu.

Domácí spotřeba již dříve vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství. Spotřebu domácností podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby.