Průmyslová výroba v Německu v závěru roku výrazně klesla

Zdroj: Anna Vacková, E15

2
Fotogalerie

Průmyslová výroba v Německu se v prosinci překvapivě snížila, proti předchozímu měsíci zaznamenala pokles o tři procenta. To představuje nejprudší meziměsíční propad za téměř osm let. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že průmyslová produkce vykáže za prosinec nárůst, v průměru jej odhadovali na 0,3 procenta. Tříprocentní propad výroby znamená nejhorší výsledek od ledna 2009.

Za poklesem průmyslové produkce stál zejména zpracovatelský sektor, který vykázal propad o 3,4 procenta. Produkce stavebního sektoru klesla o 1,7 procenta.

Ministerstvo nicméně uvedlo, že zakázky ve zpracovatelském sektoru a stavebnictví, stejně jako ukazatele nálady v těchto odvětvích, signalizují oživení růstu průmyslové výroby v příštích měsících.

Pondělní zpráva ministerstva hospodářství ukázala, že objem zakázek německých průmyslových podniků se v prosinci zvýšil o 5,2 procenta. To byl nejrychlejší nárůst za dva a půl roku.

Německá ekonomika loni vzrostla o 1,9 procenta, nejrychleji za pět let. V letošním roce vláda čeká zpomalení růstu na 1,4 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků.