Německá prokuratura bude vyšetřovat miliardáře Passera, za jízdu v provozu. Hrozí mu dva roky vězení

Jeden z nejbohatších Čechů Radim Passer provedl rychlostní test svého auta Bugatti Chiron

Jeden z nejbohatších Čechů Radim Passer provedl rychlostní test svého auta Bugatti Chiron Zdroj: reprofoto YouTube/Radim Passer

Německé státní zastupitelství ve Stendalu na severovýchodě Německa začne vyšetřovat českého podnikatele Radima Passera kvůli loňské jízdě rychlostí 417 kilometrů za hodinu po německé dálnici A2. Hrozí mu až dva roky vězení nebo peněžitý trest. Případ nejdříve vyšetřovala policie a výsledky svého vyšetřování nyní předala státnímu zastupitelství.

Passer se svou loňskou jízdou v supersportovním automobilu Bugatti Chiron počátkem roku sám pochlubil na videu, které zveřejnil na YouTube. Automobil testoval na zhruba desetikilometrovém rovném úseku dálnice A2, která spojuje Berlín a Hannover. Passer uvedl, že bezpečnost, za kterou děkuje Bohu, pro něj byla prioritou.

Němečtí vyšetřovatelé Čecha podezírají ze zakázané závodní jízdy. Na řadě úseků německých dálnic sice není omezena rychlost, podle německých zákonů je ale trestné zde závodit, případně se pohybovat nepřiměřenou rychlosti či svou jízdou ohrožovat další účastníky provozu. Za zakázané závodění přitom zákon považuje i jízdu s cílem dosáhnout co nejvyšší rychlosti. Skutková podstata musí být ještě důkladně přezkoumána, zdůraznil mluvčí prokuratury.

Passerova rychlostní jízda po německé dálnici

Passer, kterému v žebříčku nejbohatších Čechů deníku E15 patří 61. příčka, si německou dálnici vybral podle všeho proto, že na ní z velké části neplatí žádné rychlostní omezení. V Německu se v posledních letech opakovaně diskutuje o tom, zda zavést na dálnicích všeobecný rychlostní limit 130 kilometrů v hodině. Výzkumy totiž ukazují, že na úsecích bez limitu dochází k výrazně vyššímu množství závažných nehod. Video českého miliardáře debatu ještě více rozvířilo.