Německá prokuratura zažalovala tři manažery Porsche

Porsche

Porsche

Obžalobě z falšování informací při snaze o ovládnutí automobilky Volkswagen čelí manažeři společnosti Porsche.

Německá prokuratura zažalovala tři manažery společnosti Porsche kvůli úvěrovému podvodu souvisejícímu s dřívější snahou o převzetí Volkswagenu. Jména obžalovaných prokuratura nezveřejnila. Neupřesnila ani, zda v podniku stále pracují. Podle zdroje agentury DPA je jedním z obžalovaných bývalý finanční ředitel Holger Härter.

Obvinění manažeři podle prokuratury poskytli bankám falešné informace při jednáních o refinancování půjček v objemu deseti miliard eur (téměř 250 miliard korun). Tyto informace se týkaly počtu opcí Porsche na nákup akcií Volkswagenu. Společnost Porsche se při snaze o převzetí Volkswagenu značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže by se Porsche nakonec mělo stát součástí Volkswagenu.

Fúze společností Volkswagen a Porsche se měla původně uskutečnit již v loňském roce. Volkswagen však v září ohlásil odložení fúze kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Německý časopis Der Spiegel v lednu uvedl, že Volkswagen by mohl kompletně převzít Porsche v letošním roce. Volkswagen již v Porsche vlastní podíl 49,9 procenta. Koncern, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.