Německá vláda navýší investice, vychází vstříc zemím eurozóny

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Německá vláda zvýší v příštích třech letech své investiční výdaje o pět miliard eur (zhruba 137 miliard korun) a rozdělí je zejména mezi obce a města. Ministr financí Wolfgang Schäuble už loni v listopadu vyčlenil na dodatečné investice deset miliard eur a slíbil, že vláda uvolní více peněz, pokud dosáhne vyrovnaného rozpočtu. Ke zvýšeným investicím Berlín nutí tlak partnerů z Evropské unie, kteří chtějí, aby Němci využili svých zdravých státních financí k posílení výdajů.

Slibují si od toho, že to pomůže i ostatním zemím eurozóny, uvedla agentura Reuters. Německý rozpočet loni dosáhl nejen vyrovnanosti, ale vykázal první přebytek od roku 1969.

Vláda rovněž rozhodla o detailech původního balíku dodatečných investic v sumě deseti miliard eur. Sedm miliard z něj půjde na dopravu, rozvoj internetu, energetické úspory a rozvoj měst.

Kritici označovali listopadový investiční balíček za nedostatečný. Skupina starostů vyčíslila potřebu investic do silniční sítě a veřejných budov na 118 miliard eur a jiné odhady mluvily o nutnosti investovat do veřejné dopravy přes sedm miliard eur ročně.

Ke zvýšení objemu investic tlačí Německo zvláště Francie a Itálie, které doufají, že vyšší německé investice by mohly podpořit ekonomické oživení v eurozóně. Německo však donedávna odmítalo kroky, které by mohly ohrozit jeho rozpočtové plány. Na Berlín v tomto ohledu začal tlačit i Washington.

Německá ekonomika loni stoupla o 1,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst za poslední tři roky. Na vývozu do největší evropské ekonomiky je závislá i řada českých podniků.