Německá vláda připraví návrh, jak odmítat běžence na hranicích

Uprchlíci v berlínském registračním centru

Uprchlíci v berlínském registračním centru Zdroj: CTK

Německá vláda během tohoto týdne připraví návrh, jak vytvořit na hranicích tranzitní zóny pro kontrolu přicházejících běženců. Deníku Süddeutsche Zeitung to řekl bavorský zemský premiér Horst Seehofer. Podle německého ministerstva dopravy by v pohraničí nemělo vzniknout žádné kontrolované pásmo, pouze budou přímo na hranicích úřady odmítat ty uprchlíky, kteří nemají v zemi šanci získat azyl.

O vytvoření tranzitních zón po vzoru těch, které už nyní existují na letištích, již dlouho usiluje bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), protože přes rakousko-bavorskou hranici přichází do Německa většina běženců. Návrh v minulosti podpořil i ministr vnitra Thomas de Maiziére. Seehofer uvedl, že se nyní za návrh postavila i Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, a vyjádřil přesvědčení, že se pro něj podaří získat i vládní partnery ze sociální demokracie (SPD).

Podle Seehofera by německá vláda v průběhu tohoto týdne měla vypracovat podrobné návrhy, jak by tranzitní zóny měly vypadat. Mluvčí ministerstva vnitra Johannes Dimroth nicméně odmítl spekulace, že by se vytvořilo kontrolované pohraniční pásmo.

Dimroth: přímo na hranicích by se prováděly kontroly ve zrychleném řízení zaměřené zejména na osoby, které zjevně podávají neoprávněnou žádost o azyl


„Neměla by vzniknout žádná zóna, to je jen pojem, který se uchytil v médiích. Jde o to, že by se přímo na hranicích prováděly kontroly ve zrychleném řízení zaměřené zejména na osoby, které zjevně podávají neoprávněnou žádost o azyl,“ řekl Dimroth. Takové osoby by podle něj úřady odmítaly ještě dříve, než vstoupí do Německa, čímž by se snížila zátěž pro zemi a zrychlilo by se azylové řízení u těch lidí, kteří prchají před válkou a mají šanci azyl získat.

Zavedení kontrol na hranicích by podle Dimrotha vyžadovalo také vytvoření provizorních ubytoven přímo u hraničních přechodů, protože rozhodování o jejich vstupu do země by zabralo několik dní. „Nevznikaly by tak ale žádné velké uprchlické tábory,“ zdůraznil mluvčí.

Němečtí představitelé opakují, že je nutné rozlišovat mezi běženci z válečných oblastí a takzvanými ekonomickými emigranty, které chce země odmítat. Parlament tento týden projednává novelu azylového zákona, která má zařadit poslední tři balkánské státy na seznam zemí, které jsou považovány za bezpečné. Tím pádem by uprchlíci z Balkánu měli přijít o šanci azyl v zemi získat.

Podle informací německého Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) v současnosti čeká na vyřízení žádosti o azyl zhruba 275 tisíc běženců. Azylové řízení trvá zpravidla pět měsíců, mnoho uprchlíků ale v Německu žije až tři měsíce, než vůbec žádost o azyl podají.