Německé odbory dosáhly zvýšení mezd, polepší si zaměstnanci Daimleru i Siemensu

Výroba Mercedesu třídy S

Výroba Mercedesu třídy S Zdroj: Daimler

Největší německý odborový svaz IG Metall se dohodl se zaměstnavateli na zvýšení mezd 3,8 milionu pracovníků v kovoprůmyslu a elektrotechnice o téměř pět procent. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Dohoda byla uzavřena ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde se bude týkat zhruba 700.000 zaměstnanců. Podle odborářů bude uplatňována také ve zbytku Německa. Polepšit by si tak měli například zaměstnanci automobilky Daimler, průmyslového koncernu Siemens či výrobce oceli ThyssenKrupp.

Zvýšení mezd se uskuteční ve dvou fázích. Letos v červenci platy stoupnou o 2,8 procenta, v dubnu příštího roku se pak zvýší o další dvě procenta. Mzdy tlačí v Německu vzhůru příznivá situace na trhu práce. Míra nezaměstnanosti se v dubnu nacházela na 6,2 procenta, tedy na nejnižší úrovni od znovusjednocení země v roce 1990.

Význam domácí poptávky roste

Německá vláda se již koncem dubna dohodla s odbory na zvýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru. Více než dvěma milionům pracovníků tak mzda během letošního a příštího roku stoupne celkem o 4,75 procenta.

Rostoucí mzdy podporují domácí poptávku, která vystřídala export na pozici hlavního motoru růstu německé ekonomiky. Hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí stoupl o 0,7 procenta proti předchozím třem měsícům. Čtvrtletní růst tak byl nejrychlejší za dva roky a jeho tempo se více než zdvojnásobilo z 0,3 procenta v posledním loňském kvartálu.