Německo bude potřebovat více imigrantů, chce preferovat kvalifikované lidi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Audrey Scott via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Německá sociální demokracie (SPD) chce do země přilákat vysoce kvalifikované přistěhovalce z mimoevropských zemí. Bez imigrace se Německo bude brzy potýkat s nedostatkem pracovních sil, což by mohlo ohrozit jeho konkurenceschopnost. Podle šéfa poslaneckého klubu SPD Thomase Oppermanna přijde Německo kvůli demografickému vývoji do deseti let o 6,7 milionu práceschopných lidí.

Z toho důvodu poslanec vládní strany žádá, aby se podařilo zachovat počty přistěhovalců alespoň na současné úrovni. Stát by ale podle něj měl vytvořit systém, který by zvýhodňoval imigraci lidí, po nichž je na pracovním trhu poptávka.

SPD chce zavést bodový systém, který by hodnotil všechny mimoevropské zájemce o přestěhování do Německa na základě jejich pracovního oboru, dosaženého vzdělání a znalosti němčiny. Stát by měl každý rok stanovit kvótu pro počty potřebných zaměstnanců v jednotlivých oborech a na základě ní by cizinci dostávali povolení k pobytu.

Podle návrhu SPD by také měla vzniknout databanka žadatelů, které by bylo možné oslovit v případě, že by se v některých oborech náhle zvýšila poptávka po pracovních silách.

Osvědčené řešení

Podle Oppermanna se podobný přístup k přistěhovalectví osvědčil i jinde ve světě. „Kanada například takovým systémem každý rok získá kolem 250 tisíc kvalifikovaných imigrantů,“ řekl poslanec. Zároveň podotkl, že v současnosti má Německo zájem především o odborníky v oblasti informatiky.

Německo je podle statistik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) po Spojených státech druhou nejoblíbenější zemí pro přistěhovalce na světě. Loni se do Německa přistěhovalo přes 470.000 lidí. Většina z nich však pocházela ze zemí Evropské unie, kde je zaručený volný pohyb osob, takže by se na ně bodový systém navržený SPD nevztahoval.

Proti vysokému počtu přistěhovalců do Německa protestují účastníci demonstrací, které od října pořádá hnutí Vlastenečtí evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Podle nich většina imigrantů nepřichází do země kvůli práci, ale protože je láká německý sociální systém.

Konec štědrých dávek pro imigranty. Německo zpřísní pravidla