Německo chce zabrat část Polska, píše Kaczynski před volbami

Zdroj: ctk

Bývalý polský premiér Jaroslaw Kaczynski se těsně před parlamentními volbami uchýlil ke zvláštním způsobům, jak si naklonit voliče. Ve své nové knize píše, že Německo chce anektovat západ Polska a naznačuje, že kancléřce Angele Merkelové pomohla k moci bývalá východoněmecká tajná policie Stasi.

Před nedělními volbami do polského Sejmu přichází šéf konzervativní strany Právo a spravedlnost s novou knihou „Polsko našich snů“, která je plná divokých spikleneckých teorií. Píše v ní například o tom, jak chce Německo obsadit oblasti západního Polska, které mu patřily před druhou světovou válkou. Nelíbí se mu ani německé investice v západním Polsku. „Jednoho dne bychom se mohli probudit v menším Polsku,“ píše Kaczynski.

Na mušku si bere i Angelu Merkelovou. „Merkelová patří do generace německých politiků, kteří by rádi obnovili německou imperiální moc. Součástí toho je strategická smlouva s Moskvou. V tomto ohledu je Polsko překážkou,“ píše politik.

Kaczyinského tvrzení, že „dosazení do úřadu kancléřství Merkelové, která vyrostla ve východním Německu, není úplnou náhodou“ zaujalo novináře z polského Newsweeku. Když se novinář Kaczynského zeptal, jak to myslí, odpověděl jen, že Markelová „ví, co on tím myslí“. Novinář trval na otázce, ale Kaczynski raději změnil téma.

„Je to zvláštní tvrzení, vzhledem k tomu, že Merkelová vyhrála demokratické volby,“ komentoval slova bývalého premiéra polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Kaczynského kniha připomíná již minulé časy, kdy byla v Polsku u moci jeho silně konzervativní strana Právo a spravedlnost a prezidentem byl jeho bratr-dvojče Lech Kacyznski. V letech 2005 až 2007 si Německo a Polsko vyměňovaly tvrdá slova a obvinění. To se ale změnilo s nástupem Donalda Tuska k moci a s počátkem vlády jeho liberální Občanské platformy. Tusk vztahy s odvěkým západním rivalem zlepšil, ale Kaczynski ho za to obviňoval, že „vyvěšuje bílou vlajku“.

Současné Polsko ale ale podle všeho této paranoidní a nacionalistické rétoriky dost. Pokud se naplní předvolební průzkumy, bude znovu vládnout Tusk a jeho Platforma, kterou by nyní volilo 31-35 procent Poláků. Právo a spravedlnost zaostává s 21-28 procenty.