Německo chce zavést jednotný průkaz pro žadatele o azyl

Žadatelé o azyl v Berlíně

Žadatelé o azyl v Berlíně Zdroj: ctk/ap

Jednotný průkaz pro všechny žadatele o azyl s podrobnými informacemi o identitě i s otisky prstů chce od léta příštího roku zavést německá vláda. Aktuálně schválila příslušný vládní návrh zákona, který by měly v lednu projednat obě komory parlamentu. Krok by měl výrazně urychlit azylové řízení. Do Německa letos dorazil už milion migrantů.

Jednotný průkaz by měl nejen zrychlit registraci, ale zjednodušit by měl i výměnu dat mezi úřady jednotlivých spolkových zemí. Zavedení průkazu by mělo zároveň předejít podvodům s falešnou identitou.

Registrace dosud v Německu probíhá pomocí takzvaného EASY systému, na jehož základě se migranti přidělují jednotlivým spolkovým zemím. Systém však může zahrnovat i osoby, které byly zaregistrovány dvakrát na různých místech, a nemusí proto zachycovat zcela přesný obraz skutečnosti. Značné problémy se vyskytly v minulosti také v komunikaci mezi jednotlivými úřady pečujícími o migranty.

Průkaz příchozího

„Průkaz příchozího“ by měl být vybaven bezpečnostními prvky, aby se zabránilo jeho falšování. Zanesena by v něm měla být totožnost, země původu migranta, kontaktní údaje, otisky prstů, ale například i údaje o zdravotním stavu, očkování či informace o vzdělání a kvalifikaci. Poslední dva údaje by měly pomoci urychlit integraci na pracovním trhu.

Do Německa v úterý oficiálně dorazil letošní miliontý migrant. Jenom v listopadu bylo v zemi nově zaregistrováno více než 200 tisíc běženců. Za celý loňský rok jich německé úřady zaregistrovaly 238676.