Německo půjčí řeckým pohraničníkům dvě lodě a stovku policistů

Loď německé pobřežní stráže

Loď německé pobřežní stráže Zdroj: Huhu Uet, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Německo pošle do Řecka na pomoc při ochraně vnějších hranic Evropské unie dvě lodě spolkové policie a postupně až sto policistů, kteří budou pomáhat v Egejském moři. Oznámil to německý ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU) v Hannoveru novinářům s tím, že lodě a první policisté by měli být vysláni 1. března.

Řecko je kvůli své geografické poloze obzvláště zatíženo migrací, proto si zaslouží pomoc dalších států Evropy, uvedl podle agentury DPA Maizière.

Spolkový ministr vnitra, který se v pátek chystá do Atén, zároveň zdůraznil, že je potřeba, aby se všichni snažili vymáhat dodržování evropského práva. Pokud se bude moci Evropa spolehnout na Řecko, budou se také Řekové moci spolehnout na Evropu, dodal spolkový ministr.

Maizière rovněž vyzval další země, aby více pomohly Řecku a zvýšily své úsilí při společné ochraně vnějších hranic, zejména pak poskytly evropské agentuře Frontex další personál.

Řecko je kvůli své poloze nejvíce zatíženo masivním přílivem uprchlíků, kteří od loňska míří do Evropy zejména ze Sýrie zmítané občanskou válkou. Za loňský rok do Řecka po moři připlulo na 820 tisíc lidí, většina z nich míří dál do západní Evropy, hlavně do Německa. Loni do Německa přišlo podle oficiálních statistik takřka 1,1 milionu migrantů.