Německo: Uprchlíci páchají zločin stejně často jako místní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Počet trestných činů spáchaných migranty v Německu roste, ne ale tolik jako počet přicházejících uprchlíků. Letos bezpečnostní síly zaznamenaly za první tři čtvrtletí 141 tisíc kriminálních případů, které spáchal alespoň jeden migrant, minulý rok to bylo 116 tisíc. V Německu se v tomto roce zaregistovalo 758 tisíc uprchlíků. Ukazuje to analýza Spolkového kriminálního úřadu.

„Dosavadní čísla ukazují, že uprchlíci průměrně páchají trestné činy méně nebo stejně často jako místní populace,“ řekl k analýze podle serveru Spiegel Online spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière. „Většina z nich se zločinů nedopouští, v Německu spíše hledají ochranu a klid.“

Třetinu deliktů tvořilo falšování dokladů, další třetinu krádeže, 16 procent násilné trestné činy. V přeplněných centrech pro uprchlíky dochází ke rvačkám téměř každý týden.

Zločinci z Balkánu

Mezi jednotlivými národnostmi je v rámci trestných činů určitý nepoměr. Podíl trestných činů Srbů, Kosovanů a Makedonců je čtyřikrát vyšší oproti jejich zastoupení mezi migranty. Menší je naopak u Syřanů a Iráčanů. „Syrské, irácké a kurdské rodiny nám problémy nedělají. Právě naopak,“ řekl Spiegelu kriminální policejní ředitel Ulf Küch z dolnosaského Brunschweigu.

Podle spolkového ministerstva vnitra je cílem publikace analýzy „co největší jasnost a objektivizace“ debaty o migrantech. V souvislosti s migrací zaznamenaly německé úřady také významný nárůst trestných činů proti migrantům. Více než 600 letošních útoků na uprchlická centra připisují pravicovým extremistům.

„Zažíváme silný a zneklidňující vzestup násilí vůči uprchlíkům a žadatelům o azyl,“ řekl Spiegelu šéf Německého kriminálního úřadu André Schulz. „Neměli by nás znepokojovat uprchlíci, ale vlna hnědého násilí. Musíme jasně ukázat, že takový vývoj v Německu nestrpíme.“