Německo v souvislostech: Bez nás by bylo hůř. Šéf VW hájí byznys v nedemokratických zemích

Šéf Volkswagenu Herbert Diess

Šéf Volkswagenu Herbert Diess Zdroj: ČTK / AP / Swen Pfoertner

Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess
Herbert Diess
Šéf Volkswagenu Herbert Diess
4
Fotogalerie

Rozhovory s manažery světových firem bývají často nudné, když se soustřeďují na specializované otázky, které zajímají jen pár odborníků. Nejnovější rozhovor se šéfem Volkswagenu v deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung je velkou výjimkou. Dvaašedesátiletý Herbert Diess se vyjadřuje k citlivému tématu vztahu obchodu a politiky, jakož i k politické odpovědnosti firmy, která provozuje byznys všude na světě včetně diktátorských režimů.

Diess se pokouší vést ostrou hranici mezi soukromými názory a veřejnou funkcí, v níž zastupuje 670 tisíc zaměstnanců, zákazníky i majitele firemních podílů po celém světě.

„Máme své hodnoty, za nimiž stojíme: jsme pro mírovou spolupráci národů,  otevřený světový obchod, ekonomický rozvoj, férové pracovní podmínky, individuální svobodu, odsuzujeme každý druh diskriminace. Jsou pro nás určující dokumenty jako Všeobecná deklarace lidských práv nebo sociální a pracovní standardy Mezinárodní organizace práce,“ tvrdí Diess, který odmítá námitku, že VW nemá problémy podnikat na trhu autokratických režimů.

„Žijeme v komplexním a nedokonalém světě. Jenom 5,7 procenta světového obyvatelstva žije podle časopisu The Economist v demokracii, tak jak ji známe. Kdybychom podnikali jen v těchto zemích, už bychom my ani jiné světové firmy neexistovali.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!