Německo zřejmě v květnu ukončí kontroly na hranici s Rakouskem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Německo zřejmě v květnu přestane provádět kontroly na hranici s Rakouskem. V rozhovoru poskytnutém rakouské stanici ORF to dnes uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Kontroly Berlín zavedl v polovině loňského září kvůli vysokému počtu migrantů přicházejících po takzvané balkánské stezce.

Podmínkou zrušení kontrol na vnitřní schengenské hranici bude podle německého ministra vnitra to, že počty nově příchozích migrantů zůstanou „tak nízké, jak jsou teď“. V březnu podle de Maizièrea do Německa přišlo pouze 20.000 migrantů.

Už nyní ale Německo začne na hranici postupně uvolňovat režim. „Stáhneme policisty,“ uvedl de Maizière, který se dnes ve Vídni zúčastnil setkání ministrů vnitra německy hovořících zemí.

Německo kontroly na hranici s Rakouskem zavedlo loni 13. září, v polovině února je pak prodloužilo o další tři měsíce. Skončit by podle de Maizièrea mohly 12. května.

Počet migrantů klesl

Počet migrantů přicházejících do Německa výrazně klesl poté, co se Rakousko na počátku roku rozhodlo omezit počet přijímaných žádostí o azyl na hranicích na 80 denně. Spustilo tím dominový efekt v zemích západního Balkánu, což nakonec vedlo k úplnému uzavření takzvané balkánské stezky vedoucí z Řecka přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko do Německa. V Řecku se v důsledku toho začaly hromadit tisíce migrantů.

Evropská unie následně uzavřela dohodu s Tureckem, na základě které začalo Řecko v pondělí do Turecka vracet migranty, kteří po 20. březnu připluli na řecké ostrovy a nepožádali v zemi o azyl, nebo ho nedostali. Za každého Syřana má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl. Ankara na základě dohody z Bruselu dostane také finanční prostředky a otevřou se například i nové kapitoly v jednáních o vstupu Turecka do EU.

Konec dobrý, všechno dobré

Uzavřením této dohody podle de Maizièrea skončila roztržka mezi Německem a Rakouskem kvůli rozdílnému pohledu na migrační krizi. Berlín podle něj kritizoval fakt, že Vídeň přijímala „jednostranná opatření na úkor ostatních států“. „Konec dobrý, všechno dobré,“ zhodnotil ministr situaci s tím, že balkánská stezka je a měla by i nadále zůstat uzavřená. Důležité nyní podle něj je především to, aby se podařilo zabránit otevření alternativních migračních tras přes Bulharsko či Itálii.

Na rozdíl od Německa se například Dánsko v pátek rozhodlo kontroly na své jižní hranici prodloužit a to přinejmenším do 3. května. Posílení ostrahy svých hranic před časem oznámilo i Rakousko. Mělo by se dotknout nejen jihovýchodní hranice se Slovinskem, ale částečně i východní s Maďarskem a jihozápadní s Itálií. Přísnější režim by měl platit mimo jiné v Brennerském průsmyku, kterým prochází jeden z nejdůležitějších evropských dálničních tahů.